okresowosc
aga: jak sprawdzić czy taka funkcja jest okresowa f(x)=|sin2x|+|cos3x|

31 paź 21:16
aga: dajcie jakas wskazowke prosze
31 paź 21:35
Trivial:
Rozwiąż równanie
f(x) = f(x+T)
i sprawdź czy istnieje jakieś stałe T.
31 paź 21:36
Trivial:
Albo po prostu zauważyć, że np. T = 2π będzie OK, bo:
f(x+2π) = |sin(2(x+2π))|+|cos(3(x+2π))| = |sin(2x+4π)|+|cos(3x+6π)| = |sin2x|+|cos3x| = f(x).
31 paź 21:43
aga: i z tego mozna juz wywnioskowac ze funkcja jest okresowa?
31 paź 21:47
Trivial: Tak.
31 paź 21:48
aga: to sie sprawdzi w kazdej podobnej sytuacji jezeli podstawie konketny okres np 2π i po wykonaniu
dzialan funkcja bedzie taka sama jak na poczatku to to oznacza ze jest okresowa?
31 paź 21:49
Daromir: Ta funkcja jest okresowa. Rozbijmy wyrażenie |sin2x|+|cos3x| na |sin 2x| oraz |cos 3x|.
g(x)=|sin 2x| jest funkcją okresową, o okresie π2, natomiast h(x)=|cos 3x| jest funkcją
okresową o okresie π3. g(x) i h(x) są okresowe, bo funkcje sinus i cosinus są okresowe
(zmianie ulega tylko jego długość). Suma tych dwóch funkcji tworzy funkcję okresową o okresie
π.
31 paź 21:51
31 paź 21:58