logarytmy
Kinga: Prosze o pomoc log5−log3+log6 =
31 paź 19:00
Trivial: = log(5:3*6) = log10 = 1.
31 paź 19:04
sushi_ gg6397228:
wzory znamy na dodawanie i odejmowanie logarytmow ?/
31 paź 19:04
Kinga: | | log5 | |
tak, ale nadal nie potrafie tego zrobic |
| * log 6 |
| | log3 | |
31 paź 19:13
31 paź 19:14
Kinga: nie potrafie tego obliczyc, moze mi ktos to pokazać krok po kroku ?
31 paź 19:19
sushi_ gg6397228:
przepisz wzor numer 7 tutaj
31 paź 19:20
Marek: | | log5 | | log30 | |
okk juz sobie poradzilam dobrze tam zrobilam |
| * log6 = |
| = log 10 =1 |
| | log3 | | log3 | |
31 paź 19:23
sushi_ gg6397228:
tak nie mozna robic
log 30log 3 ≠ log 10
31 paź 19:25
Marek: to juz nie wiem, moze mi pani po psrostu pokaże jak to wykonać
31 paź 19:26
sushi_ gg6397228:
Kinga sie zmienila w
Marka 
prosilem o przepisanie wzoru numer 7 z linka
31 paź 19:27
Marek: | | X | |
log a |
| = loga x − log a y |
| | Y | |
31 paź 19:29
sushi_ gg6397228:
x= 5, y= 3 i zapisujemy to w tym podanym wzorze
31 paź 19:30
31 paź 19:31
sushi_ gg6397228:
a ja widze tylko jeden logarytm z poscie o 19.29, wiec dlaczego teraz sa dwa logarytmy po lewej
stronie

do poprawy
31 paź 19:33
31 paź 19:34
sushi_ gg6397228:
| | x | |
loga ( |
| ) −−> tutaj jest jeden logarytm−−> wiec podstawiamy za x i y |
| | y | |
nie tworzymy dwoch logarytmow
31 paź 19:35
Marek: | | log10 | |
aaa juz wiem |
|  ? |
| | log8 | |
31 paź 19:37
sushi_ gg6397228:
i dalej masz dwa logarytmy
31 paź 19:38
Marek: nie no nie zrozumiem tego, dzieki za pomoc
31 paź 19:40
sushi_ gg6397228:
jezeli nie umiesz podstawic do wzoru−−> poziom klasy 6SP, to co robisz w wyzszej klasie

podales wzor , wiesz ile wynosi "x" i "y"
31 paź 19:42
Marek: no tak ale nic z tego nie wynika to sie równa log 2 + log 6= log 12 ii dalej co ?
31 paź 19:45
sushi_ gg6397228:
to teraz mamy
| | 5 | |
log |
| + log 6 ===> wzor numer 6 |
| | 3 | |
31 paź 19:46
sushi_ gg6397228:
od kiedy 5:3= 2

?
PRZESTAŃ KALECZYĆ KROLOWĄ NAUK
31 paź 19:47
Marek: | | 5 | | log30 | |
log |
| * log 6 = |
| = log10 ? |
| | 3 | | log3 | |
31 paź 19:49
sushi_ gg6397228:
szkoda zdrowia
31 paź 19:52
Marek: moze gdyby mi to pani pokazał to bym zrozumiał

to chyba nie problem ?
31 paź 19:54
Marek: no 5:3 to 1,666666666666666666 i razy 6 to 9.99999996 a w książce nie ma takiego wyniku!
31 paź 19:56
sushi_ gg6397228:
jaezeliw ksiazce kucharskiej jest napisane−−> wsyp 2 szklanki cukru,
a
TY wsypujesz wiadro gwoździ i masz pretensje, że nie chce powstać ciasto
| | 5 | |
masz log |
| + log 6 ===> wzor numer 6 |
| | 3 | |
31 paź 19:59
Marek: | | 5 | |
log 10 ( |
| *6) inaczej nie potrafie zapisać tego wzoru |
| | 3 | |
31 paź 20:02
Marek: wzór numer 6 wlasnie to przedstawia log a (x*y) = loga x +log a y
31 paź 20:03
sushi_ gg6397228:
| | 5 | |
i teraz wykonujemy obliczenia w nawiasie |
| * 6 =... |
| | 3 | |
31 paź 20:13
Marek: | | 30 | |
log 10 |
| = log 10 10  |
| | 3 | |
31 paź 20:22
sushi_ gg6397228:
log 10 =...
31 paź 20:31
Maria: 1
31 paź 20:46
krdk: log5−log3+log6 = log(5/3*6) = log(30/3) = log10
Dżizus, z nudów zaglądnąłem na forum. Nie uczyłem się jeszcze logarytmów, po drugim poście
wszystko zrozumiałem. Ciężko mi uwierzyć że są tu tacy idioci.
31 paź 21:37