rownanie logarytmiczne
PulpFiction: 2log
x 3 * log
3x 3 = log
9√x 3
trzeba to doprowadzić to log o tej samej podstawie, czyli x, z dwoma pierwszymi nie ma
problemu, ale jak doprowadzić log
9√x3 zeby bylo w podstawie x
31 paź 13:34
31 paź 13:39
PulpFiction: ok. tylko jak to zrobic

?
31 paź 17:14
PulpFiction: pomoze ktos?
31 paź 17:31
sushi_ gg6397228:
nie zapisales tego
nie umiesz podstaw zamieniac−−> to wchodzisz na link−−> masz podany wzor na zamiane podstaw
31 paź 19:10
PulpFiction: gdybym wiedział jak to zrobic to nie prosiłbym o pomoc
log
9√x 3 =
logx 3logx 9+logx √x dobrze to jest

?
1 lis 11:08
PulpFiction: i co dalej z tym pierwiastkiem?
1 lis 11:11
sushi_ gg6397228:
tak nagryzmoliłes, ze nei wiem czy sam sie odczytasz
bierzesz kazdy logarytm osobno i zamieniasz podstawe na 3
| | 1 | |
loga √b= loga b1/2= |
| * loga b−−−> i juz nie ma pieriwastka |
| | 2 | |
1 lis 12:16