matematykaszkolna.pl
Prawdopodobieństwo Rafał: Rzucono 3 monetami. Oblicz prawdopodobieństwo, że wyrzucono dokładnie 2 orły lub co najmniej 1 reszkę. |Ω| = 23 = 8 I mam problem tylko przy policzeniu tych zdarzeń, w odpowiedziach mam podane, że |A| = 3 |B| = 7 Jakim oni cudem otrzymali takie wyniki?
31 paź 10:31
think: A = {(o,o,r), (o,r,o), (r,o,o)} dokładnie dwa orły w trzech rzutach innej możliwości nie ma więc |A| = 3 do co najmniej jedną reszkę najlepiej z zdarzenia przeciwnego |B| = Ω − |B'| natomiast B' = {(o,o,o)} → |B'| = 1 a zatem |B| = 8 − 1 = 7
31 paź 10:46
Rafał: Oki, a jakoś tak wzorami da się? Czy trzeba wypisywać?emotka Jeszcze mam takie pytanie jak obliczyć część wspólną? AnB?
31 paź 10:50
think: symbol Newtona

nawias
3
nawias
nawias
2
nawias

|A| =

nawias
3
nawias
nawias
1
nawias

nawias
3
nawias
nawias
2
nawias

nawias
3
nawias
nawias
3
nawias

|B| =
+
+

31 paź 10:57
Rafał: Ale |A| jest chyba u Ciebie źle? Bo rozpatrujesz tylko przypadki 2 orłów, a gdzie jeszcze jedna moneta?
31 paź 10:59
think: natomiast do AnB przydaje się to co pisałam o zdarzeniu przeciwnym, do B należą wszystkie możliwe losowania oprócz przypadku że wypadną same orły. Ponieważ samych orłów nie ma wśród zdarzenia A to zbiór A zawiera się w B więc wspólnych zdarzeń mają tyle ile liczy sobie elementów zbiór A.
31 paź 10:59
think: Rafał dobrze, ponieważ mają być dokładnie dwa orły.
31 paź 11:00
Rafał:

nawias
3
nawias
nawias
2
nawias

think ale chodzi mi o to w tym losowaniu |A|, że dobrze jest to
bo to będą

dokładnie 2 orły, jednak losujemy 3 monety więc teoretycznie czegoś brakuje
nawias
3
nawias
nawias
2
nawias
 3! 1 * 2 * 3 
=

=

= 3
 2! * (3 − 2)! 2 * 1 

nawias
3
nawias
nawias
2
nawias

I teoretycznie może być potem już tylko reszka więc
* 1 ale jeszcze przecież może być

na różne sposoby ułożone, wzoruje się na: https://matematykaszkolna.pl/forum/107880.html Bo tam jeszcze wymnożone przez ilość możlwości czyli * 4, więc tutaj powinno być razy 3emotka W ogóle też nie rozumiem dlaczego na tamtej stronie jest 63 * 6 * 4 (a nie 63 * 6 * 2 − jak w książce, pomylili się?)
31 paź 11:10
think:
nawias
3
nawias
nawias
2
nawias

odpowiada już na pytanie na ile sposobó mogą one być ułożone, ale nie wyjaśnię Ci tego

bo sama z prawdopodobieństwa nie jestem najlepsza, więc nie zamierzam Ci czegoś wciskać jeśli nie jestem tego pewna, niestety musisz poczekać na kogoś kto to lepiej ogarnia. Przykro mi.
31 paź 11:19
Rafał:

nawias
3
nawias
nawias
2
nawias

No własnie tutaj też bym zrobił
* 1 czyli tak jak ty, ale jak zobaczyłem te posty co

wyzej podesłałem, to mam wątpliwości bo przecież jak tam jest 63 * 6 to teoretycznie tez powinno byc już prawidłowo ustawione na róznych miejscach.
31 paź 11:25
Aga: zadanie to można zrobić wypisując zdarzenia, bo nie jest ich wcale dużo. Ω={(o,o,o); (r,o,o); (o,r,o); (o,o,r); (o,r,r); (r,r,o); (r,o,r); (r,r,r)} IΩI=8 A− wyrzucono dokładnie dwa orły A={(o,o.r); (o,ro); (r,o,o)}, czyli IAI=3 B−wypadła co najmniej jedna reszka, czyli 1 reszka i 2 orły lub 2 reszki i 1 orzeł lub 3 reszki. B={(r,o,o); (o,r,o); (o,or) : (r,r,o) ; (r,o,r); (o,r,r); (r,r,r)} IBI=7 C−wyrzucono dokładnie dwa orły lub co najmniej jedną reszkę C=A∪B=B. ICI=7
 7 
P(C)=

8 
Część wspólna A∩B=A, bo A⊂B, Z kombinacji nie można tu korzystać, bo kolejność jest ważna, przecież (o,r,r)≠(r,r,o)
31 paź 14:12