Prawdopodobieństwo
Rafał:
Rzucono 3 monetami. Oblicz prawdopodobieństwo, że wyrzucono dokładnie 2 orły lub co najmniej
1 reszkę.
|Ω| = 23 = 8
I mam problem tylko przy policzeniu tych zdarzeń, w odpowiedziach mam podane, że
|A| = 3
|B| = 7
Jakim oni cudem otrzymali takie wyniki?
31 paź 10:31
think: A = {(o,o,r), (o,r,o), (r,o,o)} dokładnie dwa orły w trzech rzutach innej możliwości nie ma
więc |A| = 3
do co najmniej jedną reszkę najlepiej z zdarzenia przeciwnego
|B| = Ω − |B'|
natomiast B' = {(o,o,o)} → |B'| = 1
a zatem |B| = 8 − 1 = 7
31 paź 10:46
Rafał: Oki, a jakoś tak wzorami da się? Czy trzeba wypisywać?

Jeszcze mam takie pytanie jak obliczyć część wspólną? AnB?
31 paź 10:50
31 paź 10:57
Rafał: Ale |A| jest chyba u Ciebie źle? Bo rozpatrujesz tylko przypadki 2 orłów, a gdzie jeszcze jedna
moneta?
31 paź 10:59
think: natomiast do AnB przydaje się to co pisałam o zdarzeniu przeciwnym, do B należą wszystkie
możliwe losowania oprócz przypadku że wypadną same orły.
Ponieważ samych orłów nie ma wśród zdarzenia A to zbiór A zawiera się w B więc wspólnych
zdarzeń mają tyle ile liczy sobie elementów zbiór A.
31 paź 10:59
think: Rafał dobrze, ponieważ mają być dokładnie dwa orły.
31 paź 11:00
Rafał: | | | |
think ale chodzi mi o to w tym losowaniu |A|, że dobrze jest to | bo to będą |
| | |
dokładnie 2 orły, jednak losujemy 3 monety więc teoretycznie czegoś brakuje
| | 3! | | 1 * 2 * 3 | |
= |
| = |
| = 3 |
| | 2! * (3 − 2)! | | 2 * 1 | |
| | | |
I teoretycznie może być potem już tylko reszka więc | * 1 ale jeszcze przecież może być |
| | |
na różne sposoby ułożone, wzoruje się na:
https://matematykaszkolna.pl/forum/107880.html
Bo tam jeszcze wymnożone przez ilość możlwości czyli * 4, więc tutaj powinno być razy 3

W ogóle też nie rozumiem dlaczego na tamtej stronie jest 6
3 * 6 * 4 (a nie 6
3 * 6 * 2 − jak w
książce, pomylili się?)
31 paź 11:10
think: | |
odpowiada już na pytanie na ile sposobó mogą one być ułożone, ale nie wyjaśnię Ci tego |
| |
bo sama z prawdopodobieństwa nie jestem najlepsza, więc nie zamierzam Ci czegoś wciskać jeśli
nie jestem tego pewna, niestety musisz poczekać na kogoś kto to lepiej ogarnia. Przykro mi.
31 paź 11:19
Rafał: | | | |
No własnie tutaj też bym zrobił | * 1 czyli tak jak ty, ale jak zobaczyłem te posty co |
| | |
wyzej podesłałem, to mam wątpliwości bo przecież jak tam jest 6
3 * 6 to teoretycznie tez
powinno byc już prawidłowo ustawione na róznych miejscach.
31 paź 11:25
Aga: zadanie to można zrobić wypisując zdarzenia, bo nie jest ich wcale dużo.
Ω={(o,o,o); (r,o,o); (o,r,o); (o,o,r); (o,r,r); (r,r,o); (r,o,r); (r,r,r)} IΩI=8
A− wyrzucono dokładnie dwa orły
A={(o,o.r); (o,ro); (r,o,o)}, czyli IAI=3
B−wypadła co najmniej jedna reszka, czyli 1 reszka i 2 orły lub 2 reszki i 1 orzeł lub 3
reszki.
B={(r,o,o); (o,r,o); (o,or) : (r,r,o) ; (r,o,r); (o,r,r); (r,r,r)}
IBI=7
C−wyrzucono dokładnie dwa orły lub co najmniej jedną reszkę
C=A∪B=B.
ICI=7
Część wspólna A∩B=A, bo A⊂B,
Z kombinacji nie można tu korzystać, bo kolejność jest ważna, przecież (o,r,r)≠(r,r,o)
31 paź 14:12