prawdopodobieństwo
Jacek: Mam znowu takie zadanie:W urnie jest 6 kul białych, 4 czarne i 2 zielone. Losowano cztery razy
po jednej kuli, ze zwracaniem. Oblicz prawdopodobieństwo, że dokładnie trzy razy wyjęto kulę
białą.
No to:
|Ω| = 12
4
I problem pojawia się przy |A| (moja wersja):
Wersja z ksiązki: |A| = 6
3 * 6 * 2
Moje pytanie: skąd u nich ta 2?
29 paź 17:47
Basia:
| | | |
wybieram miejsce, na którym będzie inna niż biała = | = 4 |
| | |
i mam 4*6
3*(4+2) = 4*6
3*6
Ty uwzględniasz tylko układ bbbx, a może być też bbxb, bxbb i xbbb
ale też nie wiem skąd to 2
29 paź 18:05
Jacek: No 4 pasuje tutaj tylko szkoda że w odpowiedziach jest inaczej |A| = 6
3 * 6 * 2.

Ale
obstawiam, że jest błąd w odpowiedziach

Jeszcze jedno pytanie mogłabyś Basiu pokazać jak liczy się coś takiego:
Bo nigdy takich nie liczyłem z "n" i nie wiem jak zacząć, bardzo prosze o pomoc
29 paź 18:15
ewka: do wzoru
n{n}{k}=n!k!(n−k)!
29 paź 18:19
ewka: | |
=(n+1)!1!(n+1−1)!=(n+1)!n!=n!(n+1)n!=n+1 |
| |
29 paź 18:24
ewka: | |
=n!1!(n−1)!=(n−1)!n(n−1)!=n |
| |
29 paź 18:25
Basia:
| (n+1)(n+2).....(2n+1) | |
| = |
| (n+1)! | |
| (n+2)*(n+3)*...*(2n+1) | |
| |
| n! | |
bardziej uprościć się już raczej nie da
29 paź 18:30
ewka: a co się stało z ! u góry
29 paź 18:35
ewka: inaczej bym to zrobiła
29 paź 18:39
Basia:
(2n+1)! = 1*2*...*n*(n+1)*....*(2n+1)
i skraca się z n! = 1*2*....*n
29 paź 18:41
Jacek:
Mam obliczyć coś takiego:
i nie mam pojęcia jak to ugryźć
29 paź 18:41
ewka: no tak
29 paź 18:42
Jacek: | | (2n + 1)! | | (2n + 1)! | |
= |
| = |
| = |
| | 2! * (2n + 1 − 2)! | | 2 * (2n − 1)! | |
29 paź 18:44
Basia:
|A| = n*(n+1)
| | (2n+1)! | | (2n+1)! | |
|Ω| = |
| = |
| = |
| | 2!*(2n+1−2)! | | 2*(2n−1)! | |
| | n(n+1) | | n+1 | |
P = |
| = |
| |
| | n(2n+1) | | 2n+1 | |
29 paź 18:45
Jacek: Basiu mogłabyś napisać jak usunełaś tę silnię? Bo tego tu nie rozumiem
29 paź 18:47
Basia:
(2n+1)! = 1*2*....(2n−2)*(2n−1)*2n*(2n+1)
(2n−1)! = 1*2*....(2n−2)*(2n−1)
teraz widzisz ?
29 paź 18:49
Jacek: dziękuje bardzo

zaraz będę to ćwiczył
| | | | (n + 1)! | | n! * (n + 1) | |
czyli: | = |
| = |
| = n+1 |
| | | 1! * (n + 1 − 1)! | | n! | |
?
29 paź 18:53
Basia:
dobrze
| | | |
warto zapamiętać, że | = cokolwiek |
| | |
oczywiście "cokolwiek"∊N
29 paź 18:57
Jacek: Ostatnie zadanie na dzisiaj to:
Z talii 24 kart losujemy 5 kart.Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosowano 2 asy , 2 króle i
damę.
No to wiem, że M{24}{5}
| | | | | | | |
i w zdaniu sprzyjającym mam: | * | * | wszystko prawie jasne tylko pytanie |
| | | | |
skąd ta "4". Pewnie coś związane z talią, tylko niestety nigdy nie grałem w karty, więc czy
mógłby ktoś to wytlumaczyć

?
29 paź 20:24
Eta:
W takiej talii mamy: 4 asy, 4 króle , 4 damy
29 paź 20:28
Jacek: Czyli jedna talia to 6 kart? czy jak

?
29 paź 20:29
Aga: W tali są 4 kolory i po jednym asie każdego koloru, czyli 4asy
i 4 króle, 4 damy , 4 walety, 4 dziesiątki i 4 dziewiątki .
Talia składa się z 24 kart.
29 paź 20:34