.
Kasia: Bardzo prosze o pomoc z tymi wyrażeniami, nie wychodzi mi tak jak wyjść powinno
| | 81 | | 2 | |
b) [ ( |
| )−0,75 : (1 |
| )3 − (0,125)1/3]−2 |
| | 625 | | 3 | |
co do podpunktu b, to wynik należy przedstawić w postaci liczby dziesiętnej.
Za pomoc z góry bardzo, ale to bardzo dziękuję
30 paź 19:11
Jolanta: co zrobiłaś najpierw w liczniku ?
30 paź 19:13
Kasia: w przykładzie a w ogóle nie wiem jak ruszyć, nie widze niczego co bym mogla tutaj zrobic..
drugie wyliczyłam, ale zupełnie inny wynik mi wyszedł..
30 paź 19:16
Jolanta: a ile to jest 6−14 wiesz ?
30 paź 19:19
Kasia: nie jestem w stanie wyliczyc tej potegi przy uzyciu zwyklego kalkulatora
30 paź 19:20
Jolanta: wzór na a−n= ?
30 paź 19:21
Kasia: w tym przypadku to będzie
| 1 | |
| , ale co mi to niby daje? |
| 614 | |
30 paź 19:22
Jolanta: zapisz to w liczniku i zamiast 12 napisz 2*6
30 paź 19:25
Kasia: zrobione, i co teraz? : )
30 paź 19:28
Jolanta: | | 1 | |
ile tu wychodzi 2*6* |
| = ? |
| | 615 | |
30 paź 19:31
Kasia: | | 12 | |
to jest |
| , a czy to 12 i 6 moge tu skrócić? |
| | 615 | |
30 paź 19:34
Jolanta: Kasiu nie po to zamiast 12 pisałysmy 2*6 ,żeby teraz znów pisać 12.Po lewej stronie znajdziesz
napis funkcja wykładnicza .Tam klikni wzory na potegowanie ,trzeba je znać
| 2*6 | | 2*6 | | 2 | |
| = |
| = |
| |
| 615 | | 6*614 | | 614 | |
dodaj w liczniku
wyszło ?
30 paź 19:38
Kasia: to nie chodzi o nieznajomość wzorów, bo ja je wszystkie znam, tylko po prostu kompletnie tego
nie moge dostrzeć w praktyce (tzn jak widze np. 214*914 to bez problemu to zauważe, ale
nie umiem tak wpaść na to jak zamienić coś żeby jakoś to niby uprościć), eh ale zagmatwałam..
już licze
30 paź 19:42
Jolanta: znasz wzory to juz dobrze ,nabierzesz praktyki
30 paź 19:44
Kasia: | | 3 | |
licznik jak na razie to |
| i ponawiam pytanie, czy moglabym tutaj skrocic po prostu 3 |
| | 614 | |
z 6 czy nie?
30 paź 19:50
Jolanta: Absolutnie nie zobacz
| | 1 | | 1 | |
gdybyś skróciła |
| = |
| |
| | 22 | | 4 | |
| | 5 | |
Teraz mianownik 0,5= |
| jak będzie po podniesieniu do potęgi ? |
| | 10 | |
30 paź 19:54
Kasia: rozumiem, ale rozpisując to w taki sposób, to wygląda na to, że można już skrócić, bo w
mianowniku jest mnożenie, i jakby się uprzec to w liczniku też (3*1), to dlaczego ten sposob
jest niepoprawny?
| | 1 | |
to będzie |
| , moglabym to sprobowac rozbic na dwa ulamki,zebym miala jedno do potegi |
| | 214 | |
15, a drugie do 1, ale wątpie żeby mi to ułatwiło sprawe..
30 paź 20:01
Jolanta: | | 515 | |
Kasiu nie masz tego liczyc tylko napisac |
| |
| | 1015 | |
30 paź 20:01
Jolanta: 514 10 tez
Kasiu 614=314*214
30 paź 20:03
Kasia: ale to jest do potegi 14, a nie 15. Napisalam wyzej,ze to bedzie
30 paź 20:04
Kasia: masz racje, już rozumiem dlaczego nie można tego skracać, dziękuję bardzo za wyjaśnienie

teraz jeszcze musze przezwyciężyć ten mianownik
30 paź 20:06
Jolanta: | | 3 | |
W liczniku wyszło |
| taraz mianownik |
| | 614 | |
30 paź 20:07
Kasia: | | 1 | | 1 | |
zapisalam to sobie tak |
| * |
| |
| | 214 | | 315 | |
i nie wiem co bym tutaj mogla zrobic, bo i potegi sa inne i podstawy są inne..
30 paź 20:10
Jolanta: | | 5 | |
Kasiu pisałam wyzej ,zebyś napisała ( |
| )15= |
| | 10 | |
30 paź 20:20
Jolanta: | | 5 | |
Kasiu pisałam wyzej ,zebyś napisała ( |
| )14= |
| | 10 | |
30 paź 20:20
Jolanta: a 10=2*5
30 paź 20:24
30 paź 20:27
Jolanta: Zle mianownik 214*514
30 paź 20:29
Kasia: nie rozumiem, skad to sie niby wzielo
30 paź 20:36
Jolanta: | 514 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| * |
| = |
| = |
| = |
| |
| 214*514 | | 315 | | 214*315 | | 214*314*3 | | 614*3 | |
30 paź 20:38
Jolanta: | 514 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| * |
| = |
| = |
| = |
| |
| 214*514 | | 315 | | 214*315 | | 214*314*3 | | 614*3 | |
30 paź 20:38
Jolanta: | | 5 | |
Kasiu było ( 0,5)14=( |
| )14 |
| | 10 | |
30 paź 20:40
Kasia: to raz mozna dzielic przez dana liczbe licznik i mianownik, a raz nie, to o co tu już chodzi?
juz mam calkowity chaos w głowie

30 paź 20:41
Jolanta: Kasiu o które dzielenie Ci chodzi ?Napisz z konkretnie z liczbami
30 paź 20:45
Kasia: przepraszam za moje marudzenie, juz po prostu mnie cos trafia jak nie moge tego zrobic do konca
szybko

i dziekuje,ze masz jeszcze do mnie cierpliwosc..
30 paź 20:45
Kasia: już nic, już nic, już rozumiem

daj mi kilka minutek, spróbuje to dokończyć : )
30 paź 20:46
Jolanta: muszę niedługo kończyc postaraj sie szybko napisac
30 paź 20:46
Kasia: | | 1 | |
wyliczajac juz calosc, to doszlam do takiego czegos |
| dobrze? czy da sie cos |
| | 2*614 | |
jeszcze z tym zrobic?
30 paź 20:53
Jolanta: | | 3 | |
Kasiu miałysmy wyliczony licznik |
| o godz 20 38 pokazałam Ci jak liczyć mianownik |
| | 614 | |
.Gdzie masz watpliwosci ?
30 paź 21:01
Kasia: no tak, i wszystko wyliczalam i doszlam do tego co Ci napisalam? jaki wynik powinien niby
wyjsc?
30 paź 21:05
Jolanta: | | 3 | | 1 | |
licznik = |
| mianownik= |
| napisz jak to dalej zapisałaś |
| | 614 | | 614*3 | |
30 paź 21:08
Kasia: aaa zapomnialam o 1 w liczniku, ale w mianowniku xD czy ma wyjsc 9? proszeeeee, powiedz,ze tak

juz setny raz nie moglam sie pomylic...
30 paź 21:11
Jolanta: 
tak
30 paź 21:14
Jolanta: | | 1 | |
−0,75 to −3/4 a−3/4=4√ |
| |
| | {a3} | |
30 paź 21:18
Jolanta: hihi nie bój sie nie bedziemy na pierwiastkach robic (na razie )
30 paź 21:20
Kasia: sprobuje zapisac moje obliczenia wczesniejsze, moze wychwycisz mój błąd, ok?
30 paź 21:22
Jolanta: ok
30 paź 21:24
Kasia: | | 81 | | 2 | |
[ ( |
| )−3/4 : (1 |
| )3 − (0,125)1/3 ] −2 =
|
| | 625 | | 3 | |
| | 1 | | 125 | |
= [ |
| : |
| −(3√0,125) ]−2
|
| | | | 27 | |
| | 1 | | 125 | |
= [ |
| : |
| − 0,594603557 ]−2 =
|
| | | | 27 | |
| | 125 | | 27 | |
= [ |
| * |
| − 0,594603557 ]−2 =
|
| | 27 | | 125 | |
= [ 1 −0,594603557 ]
−2 =
| | 1 | |
= |
| = 6,084713511 |
| | (0,405396443)2 | |
30 paź 21:36
Jolanta: Kasiu podstawowy bład to to ,że próbujesz liczyc kalkulatorem.Nie licz korzystaj tylko ze
wzorów próbuj uproscic wyjdzie 4
30 paź 21:38
Jolanta: | | 125 | | 53 | |
1 wyszło dobrze 0,125 zamien na |
| = |
| |
| | 1000 | | 103 | |
30 paź 21:41
Jolanta: napiszę jak ja dochodziłąm do 1
| | 81 | | 53 | | 34 | | 33 | |
( |
| )−3/4 * |
| =( |
| )−3/4* |
| = |
| | 625 | | 33 | | 54 | | 53 | |
30 paź 21:52
Jolanta: | | 125 | | 53 | | 5 | |
mamy (1−( |
| 1/3)−2=(1−( |
| )1/3)−2=(1− |
| ) |
| | 1000 | | 103 | | 10 | |
| | 5 | | 10 | |
−2=( |
| )−2=( |
| )2=22=4 |
| | 10 | | 5 | |
30 paź 21:58
Jolanta: Masz jakies pytania to napisz.jezeli będę jeszcze to chetnie odpowiem
30 paź 22:00
Kasia: przepraszam, nie było mnie przy komputerze. No tak, masz racje. Już zamienie i zobacze co
dostane
30 paź 22:02
Kasia: rozumiem, WOOW! ja Cie podziwiam jak Ty potrafisz to wszystko tak zamieniać, widzieć
podobieństwa, normalnie szacun

też bym chciała żeby mi to tak łatwo przychodziło, ale mam
nadzieję, że ćwicząc to chociaż niektóre rzeczy będe umiała sama dostrzec

mam jeszcze niestety kilka przykladow do zrobienia, ale nie mam sumienia Ciebie już prosić o
pomoc, tyle czasu i cierpliwosci mi poswiecilas dla tylko 2 przykladow, ze normalnie nie wiem
jak Ci dziękować za to

baaaaardzoooo Ci dziękuję

!
30 paź 22:09
Jolanta: napisz
30 paź 22:19
Jolanta: Kasiu jeżeli jestes to daj znac
30 paź 22:21
Kasia: jesteś pewna?
to po kolei, najpierw napisze jedno i powiem Ci dokąd doszłam, jeśli źle, to napisze wszystkie
obliczenia, staralam sie juz zamieniac co tylko widzialam.
| | 1252/3 − (0,2)−1 | |
[ |
| * (0,2)−3 ]3/4
|
| | (0,5)−2 | |
i doszlam ostatecznie do takiego czegos :
| | 55−54 | |
[ |
| ]3/4 i utknęłam.. ale powiedz mi czy doszlam do dobrej postaci czy złej |
| | 4 | |
30 paź 22:23
Kasia: jestem
30 paź 22:23
Jolanta: jNie chcesz gotowca wiem,że to przeanalizujesz wiec napisz zadania i Ci rozwiąże .bo nie mogę
siedziec długo
30 paź 22:27
Kasia: dziękuję bardzo.. nie wiem naprawdę jak Ci dziękować


ale ostrzegam, że troszke tego mam.. więc tak
jedno to już to które przed chwilka napisałam
2) liczbe x przedstaw w postaci a
w , gdzie a jest liczba naturalna, natomiast w jest liczba
wymierna
| | 27 | |
4) [(3−√5)1/2 + (3+√5)1/2]−2 * [ ( |
| )1/3 − 280]
|
| | 8 | |
| | (6−111/2)(6+111/2) | |
5) |
| )2
|
| | (√6−√11 − √6+√11 | |
6) wykaz,ze
√5−2√6 * (49 + 20
√6)
1/4 = 1
tyle, wiem,ze tego jest bardzo duzo, za każdą pomoc bede wdzieczna
30 paź 22:38
Jolanta: | | 2 | | 10 | |
125=53 0,2−1=( |
| )−1= |
| =5 |
| | 10 | | 2 | |
(5
3)
2/3=5
2=25
| | 5 | | 10 | |
0,5−2=( |
| )−2=( |
| )2=22=4 |
| | 10 | | 5 | |
| | 25−5 | | 2 | | 10 | |
| |
| *( |
| )−3|3/4=|5*( |
| )3|−3/4=|5*53|−3/4= |
| | 4 | | 10 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
(54)−3/4=5−3= |
| = |
| |
| | 53 | | 125 | |
30 paź 22:44
Kasia: w wynikach mam 125 , to pomyłka w książce czy gdzieś coś pominęłaś?
30 paź 22:48
Jolanta: juz widze napisałam do potęgi −3/4 na początku a tam jest 3/4
(53)3/4=53=125
napisz mi odpowiedzi
30 paź 22:54
Kasia: 1. 125
2. 319/6
3. x=0,24
4. 0,05
5. 12,5
30 paź 23:00
Jolanta: 81=3
3 √12=12
1/2 12=3*4 4
1/2=(2
2)
1/2=2
| | 34)−3/4*31/2*41/2 | | 3−3*31/2*2 | |
x=U{( |
| = |
| = |
| | (9*8)1/3 | | 32)1/3 *(23)1/3 | |
| 3−5/2*2 | |
| =3−5/2 −2/3= |
| 32/3*2 | |
3
15/6−4/6=3
−19/6
minus mi wychodzi
30 paź 23:18
Jolanta: | 5−20 | | 5−19 | |
| + |
| =5−2+5−1=1/25+1/5=1/25+5/25=6/25=24/100 |
| 53)−6 | | (53)−6 | |
gdybys miałą wątpliwości ( 5
3)
−6=5
−18
5
−20:5
−18=5
−20−(−18)=5
−2
30 paź 23:26
Kasia: ok, na pewno ten minusik ma być? ja sobie na spokojnie przeanalizuje kazdy przyklad jutro, bo
dzisiaj juz po prostu nie dam rade.. jesli znajdziesz chwilke czasu na pozostale przyklady to
bylabym bardzo wdzieczna
30 paź 23:41
Jolanta: | | 1 | |
(te pierwiastki )−2= |
| 2= |
| | pierwiastki | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| = |
| = |
| = |
| | 3−√5+2*(3−√51/2(3+√5)1/2+3+√5 | | 6+2(9−5)1/2 | | 6+2*41/2 | |
| 1 | | (33)1/3 | |
| * en drugi nawias |
| −1=3/2−1=1/2 |
| 10 | | (23)1/3 | |
1/10 *1/2=1/20=5/100=0,05
30 paź 23:51
Jolanta: wyjątkowo paskudnie sie pisze potegi dlatego rozbijam
licznik wzór (a+b)(a−b)=a
2−b
2
(36−(11
1/2)
2)=36−11=25
mianownik
|(6−
√11)
1/2−(6+
√111/2|
2 (a−b)
2=a
2−2ab+b
2
6−
√11−2*(6−
√11)
1/2*(6+
√11)
1/2+6+
√11=12−2(36−11)
1/2=12−2*25
1/2=12−2*5=2
31 paź 00:24
Kasia: jesteś może Jolanta? analizuje teraz przykład z godziny 23.51 i nie moge tylko zrozumiec co
zrobilas w pierwszym nawiasie w mianowniku moglabys mi to wytłumaczyć?
31 paź 13:00
Kasia: czy ktoś mógłby mi wytłumaczyc w jaki sposób Jolanta zrobiła dwa ostatnie przykłady? bardzo
proszę

:(
31 paź 13:15
sushi_ gg6397228:
masz rozpsiane wzory skroconego mnozenia
31 paź 13:19
Kasia: no tak, ale np. w tym przykladzie z godziny 23.51 w mianowniku nie rozumiem dlaczego czasami sa
liczby bez zadnej potegi, a potem nagle do potegi 1/2, kompletnie tego nie widze.. moglbys mi
to jakos jasniej rozpisac? bylabym bardzo wdzieczna... moze Wy to widzicie, ale ja tego
kompletnie nie widze..
31 paź 13:23
sushi_ gg6397228:
(a+b)2= a2 + 2*a*b +b2
a= (3−√5)1/2 ; b= (3+√5)1/2 i teraz pod wzor
a2= 3−√5
2*a*b= 2* (3−√5)1/2 * (3−√5)1/2=
=2* √3−√5 * √3+√5= 2* √(3−√5) * (3+√5)= 2* √9−5= 2*√4= 4
b2= 3+√5
mianownik = 3−√5 + 4 + 3+√5 = 10
31 paź 13:30
Kasia: o, dziękuję bardzo za bardzo ładne wytłumaczenie !

nie rozumiem tylko jednej rzeczy, jak
jest o 2ab, to w drugiej linijce, skad sie wzial pierwiastek z 3−
√5, bo wczesniej
pierwiastek byl tylko przy 5, a teraz z całego wyrazenia się wziął i nie rozumiem skąd to się
wzieło
31 paź 13:53
sushi_ gg6397228:
21/2= √2 bo potega 1/2 produkuje pierwiastek drugiego stopnia
31 paź 13:57
31 paź 13:58
Kasia: √3
31 paź 14:06
Kasia: przepraszam to przez przypadek wysłałam. Już rozumiem wszystko! bardzo Ci dziękuję sushi!

teraz spróbuje jeszcze zrozumiec ten ostatni przyklad, jakbym czegos jeszcze nie mogla
zrozumiec to dam znać
31 paź 14:06