POLE I OBWÓD
mimi: Przekątne rombu mają długości 6 cm i 8 cm.
Oblicz pole i obwód tego rombu.
28 paź 11:54
ICSP: Najpierw liczymy bok = 5(trójkąt egipski)
Obw = 4*a = 4*5 = 20
28 paź 11:56
mimi: Ale jak obliczyć bok? To chyba z cosinusów, sinusów i tak dalej?
28 paź 12:05
max:
Pitagoras załatwi długość boku
28 paź 12:08
ICSP: w rombie przekątne przecinają się pod katem prostym i w połowie.
Znasz twierdzenia cosinusów i sinusów a Pitagorasa nie znasz
28 paź 12:09
mimi: Nie znam, tylko tak słyszałam, że z tego można to obliczyć. Może mi ktoś rozpisać całe zadanie
i opisać z czego gdzie trzeba korzystać? Chciałabym zrozumieć od podstaw to.
28 paź 12:15
28 paź 12:19
mimi: A jak to możliwe, że przekątne mają różne długości, skoro poinny mieć taką samą długość?
28 paź 12:26
krystek: Narysuj romb i zobacz! Szczególnym przypadkiem rombu jest kwadrat i wtedy są równe.
28 paź 12:30
mimi: Ok
28 paź 12:53
jan: w podstawówce wyprowadza się wzór na pole rombu w zależności od długości przekątnych
| | e*f | |
P= |
| e,f długości przekątnych |
| | 2 | |
28 paź 14:53