pomocy
ola: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna o długości k tworzy z płaszczyzną
podstawy kąt o mierze 45 stopni. Oblicz wysokość ściany bocznej.
27 paź 19:41
ola: 
27 paź 19:47
ola: Hallo
27 paź 19:54
ola: pomoże i ktoś

Proszę
27 paź 20:02
ola: Dziekuję za pomoc
27 paź 20:28
ola: hallo
28 paź 15:51
28 paź 16:29
jan: | | h | |
to nie tg tylko sin45= |
| |
| | k | |
28 paź 16:32
agata:

| | a√2 | |
α=450, więc H=y. a y= |
| |
| | 2 | |
przekątna d=2y=k
√2
a=k
i z Pitagorasa
h
2=x
2+H
2
28 paź 16:55
olek: dlaczego a=k
28 paź 17:02
agata: Wzór na przekątną kwadratu d=a√2
wyszło d=k√2, z tego wynika ,że a=k.
28 paź 17:06
dero2005: tu masz rozwiązanie
107472
28 paź 17:21