logarytmy
matematykalo: przedstaw wyrazenie w postaci logarytmu pewnej liczby .
a)log x3 + 2 logx wynik log x5 /- kreska ułamkowa.
b)log √x - 3/2 log x wynik log 1/x
c) 1/2 x4 +1 wynik log 10 x2
d) 1- 2 log1/2 x wynik log1/2 1/2x2
e) 2 log3 x + log3 y +1 wynik log3 3x2y
f)1/3 log5 8x3 - 2 log5 √xy +1/2 wynik log5 2√5/y2
g1/2 log2 x - loh2 y -2 wynik log2 √x/4y
h)1/2 log4x4 +1/3 log 8x6 +1/4 log 16x8-3 wynik log x6/125
będe wdzięczna za kazdą pomoc...bo niewiem od czego zacząc a takiego zadania nie
robilismy na lekcji.,;./:(próbowałam cos rozkminic od godziny ale ...herezje mi
wychodzily..:(
12 mar 22:31
Basia: Musisz nauczyć się korzystać z wzorów dotyczących logarytmów, patrz
218
(a)
logx
3 + 2logx = logx
3 + logx
2 = log(x
3*x
2) = log(x
5)
(b)
log
√x - (3/2)*logx = log(x
1/2 - log(x
3/2 = log( x
1/2 / x
3/2) =
log(x
1/2-3/2 = log(x
-1) = log(1/x)
(c) jakiś błąd tam jest
(d)
wskazówka: 1 = log
1/2(1/2)
(e)
wskazówka: 1 = log
33
(g)
wskazówka: 2 = log
24
(h)
wskazówka: 3 = log1000
dalej próbuj sam, o.k. ?
12 mar 22:46