Czy tg^2α = 1 ????
Wojtek: Czy tg
2α = 1

23 paź 12:13
Trivial: a jak myślisz?
23 paź 12:15
Wojtek: właśnie tak ale nie jestem pewny bo nie wiem dlaczego tak jest
23 paź 12:16
Trivial: tak nie jest.
23 paź 12:16
Wojtek: więc jak
23 paź 12:18
Trivial: Po prostu. To nie jest tożsamość.
23 paź 12:18
Wojtek: mam w zadaniu obliczyć moduł (chodzi o liczby zespolone)
z=1+itgα
23 paź 12:20
Trivial:
No to licz.

|z| =
√...
23 paź 12:21
Wojtek: |z|=√12 + tg2 α
23 paź 12:22
Trivial:
Teraz jeszcze trochę uprościć i będzie OK. zamień na sinusy, cosinusy, sprowadź do wspólnego
mianownika, jedynka trygonometryczna, ...
23 paź 12:26
Wojtek: |z|=√ 1 + (sinαcosα)2
|z|=p{1 + (u
naprawdę nie wiem jak możesz zrób to za mnie bo nie mam pojecia
23 paź 12:32
Vizer: Będę pisał na x−ach
| | cos2x+sin2x | | 1 | | 1 | |
|z|=√ |
| =√ |
| = |
| |
| | cos2x | | cos2x | | |cosx| | |
23 paź 12:59
Wojtek: ale dalej nie wiem jak to zrobiłeś

1 trygonometryczna to
https://matematykaszkolna.pl/strona/450.html
za jedynkę powinienem podstawić chyba to co w linku: czyli
√ sin2α+cos2α + (sinαcosα)
a dalej sam nie wiem zabłądziłem
23 paź 13:06
Wojtek: ok doszedłem
23 paź 13:22
Madzia: −sinπ/12 + i sin5π/12
Obliczyć moduł liczby zespolonej
Ktoś pomoże?
3 lis 14:28