Wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych , które przy dzieleniu przez 3 dają re
araa: Wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych , które przy dzieleniu przez 3 dają resztę 1 jest:
Jak się za to zabrać?
22 paź 13:00
ICSP: a1 = 10
an = 97
r = 3
ciąg arytmetyczny.
22 paź 13:02
araa: właśnie kurna ja jeszcze ciągów nie przerabiałem ani nic z tym związanego więc bedzie mi to
chyba ciezko obliczyc
22 paź 13:03
ICSP: ostatnia liczba dwucyfrowa podzielna przez 3 z resztą 1 to 97 a pierwsza 10
97 − 10 = 87
Niestety trzeba jeszcze dodać jedną liczbę której ta metoda nie "uznaje"
odp. 30
22 paź 13:06
ICSP: albo z ciągów

a
1= 10
a
n = 97
r = 3
mamy wzór
a
n = a
1 + (n−1)r gdzie n jest liczbą wyrazów
97 = 10 + 3n − 3
3n = 90
n = 30
to jest o tyle dobre że nie pomija żadnych liczb i nie musimy myśleć czy dodać jeden czy może
nie dodawać.
22 paź 13:08
araa: ja chyba nie rozumiem co to znaczy z resztą 1. Mógłbyś mi najpierw to wytlumaczyc?
22 paź 13:10
ICSP: Weźmy 5 kolejnych liczb:
10,11,...,14
każdą z nich podzielmy przez 3.
Wypiszmy teraz kolejno reszty z dzielenia tych liczb przez 3:
1,2,0,1,2
Widzisz jakąś zależność
22 paź 13:11
araa: tak tak, widzę

, że się będzie powtarzać w ciągu 1,2,0,1,2,0,1,2,0 ?
22 paź 13:14
ICSP: tak

To są właśnie reszty z dzielenia przez 3.
22 paź 13:15
araa: aha

ok to rozumiem.
Czyli w tym momencie jakbym to chciał liczyc na kalkulatorze to to co ma reszte 0.33 to jest
jakby reszta 1 ?
22 paź 13:18
ICSP:
22 paź 13:20
Mikołaj:
52/4
8 paź 18:44
Marek: wytłumaczcie co, co oznacza we wzorze, co to an a1 a2 oraz r
23 paź 23:45
23 paź 23:49