Oblicz wartości funkcji.
Polonistka:

Witam!
Odcinek AB ma długość 3 cm, a odcinek AC ma długość 4cm. Oblicz wartości funkcji
trygonometrycznych dla kąta przy wierzchołku C.
Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc. Wiem, że dla Was to pryszcz
21 paź 16:10
21 paź 16:17
Polonistka: Proszę o odpowiedź, nie wychodzą mi logiczne wyniki. Nie rozumiem co robię źle.
21 paź 16:31
sushi_ gg6397228:
zapisz obliczenia−−> tam masz rysunek wiec tylko dobrze obkrecic swoj trojkat i podstawic
21 paź 16:32
Madzia: najpierw trzeba oliczyc dlugosc odcinka CB. (piotagoras)
4
2+3
2=ICBI
2
16+9=ICBI
2
CB=
√25
CB=5
teraz liczymy funkcje:
21 paź 16:39
Polonistka: Postaram się połapać, choć i tak nie wiem jak mam obliczyć stopień.. Pustka
21 paź 16:53
Polonistka: .
21 paź 17:33
Nienor: Sprawdzasz w tablicach dla jakiego kąta sinα=0,6
21 paź 18:02
Polonistka: Bardzo dziekuje.. W końcu ktoś mnie naprowadził na właściwy trop
21 paź 18:09