W klasie jest 12 dziewcząt i 15 chłopców.
grzegorz192: Pomocy


Proszę was pomóżcie to mam na pracę kontrolną i nie wiem jak to zrobić

1) W klasie jest 12 dziewcząt i 15 chłopców. Średnia wzrostu dziewcząt 165,7 cm, a średnia
a średnia wzrostu chłopców 174,5 cm.
Oblicz średnią wzrostu uczniów tej klasy .
2) Paweł przejechał pewną trasę sześć razy, uzyskując kolejno wyniki: 20 minut, 25 minut, 22
minuty, 24 minuty, 22 minuty i 28 minuty.
Oblicz średni czas przejazdu, podaj medianę i dominatę, oblicz wariacje i odchylenie
standardowe uzyskanych wyników .
3) Oblicz pole powierzchni i objętość sześcianu wiedząc, że przekątna ma długość 4 cm.
17 paź 21:26
danieloo: 1) (12*165,7 +15*174,5)27
2) średni czas to suma czasów/6, resztę policzysz podstawiając do wzorów
3) d=a√3
17 paź 21:30
grzegorz192: Nie bardzo policzę bo tak prawdę mówiąc nic z tego nie rozumie
17 paź 21:49
agata: 1)taki jest wzór {średnia dziewcząt* liczba dziewcząt +liczba chłopców średnia
chłopców}:{liczba dziewcząt+ liczba chłopców}
17 paź 21:56
Sławek:
2)
t
1=20
t
2=25
t
3=22
t
4=24
t
5=22
t
6=28
Obliczenie czasu średniego
https://matematykaszkolna.pl/strona/1026.html
| | t1+t2+t3+t4+t5+t6 | | 20+25+22+24+22+28 | |
tśr= |
| = |
| = ... |
| | 6 | | 6 | |
Obliczenie mediany
https://matematykaszkolna.pl/strona/1027.html
− najpierw ciąg wszystkich czasów należy uporządkować rosnąco
20, 22, 22, 24, 25, 28
ponieważ liczba wyrazów ciągu jest parzysta (bo wynosi 6) − medianą będzie śrdnia arytmetyczna
dwóch środkowych wyrazów ciągu
20, 22,
22,
24, 25, 28
| | 22+24 | | 46 | |
mediana = |
| = |
| = 23 |
| | 2 | | 2 | |
17 paź 22:04
Sławek:
dominanta to najczęściej pojawiająca się wartość
w twoim zadaniu będzie to 22 (występuje dwa razy)
17 paź 22:11
17 paź 22:11
grzegorz192: i 2 zadanie jest całe zrobione
17 paź 22:18
grzegorz192: przepraszam ale nie jestem z matmy bystry zawsze miałem z nią kłopoty
17 paź 22:24
grzegorz192: Czy ktoś mi jeszcze pomoże ?
17 paź 23:26