Stopień możliwie najniższy
geodeta: Rozłóż wielomian na czynniki stopni możliwie najniższych:
a) x3+4x2+x+4
b)15x6−10x5−45x4+30x3
c)(2a+1)2−(a+3)2
d)a4−10a2+25
e)(4x2−9)(x+1)+3(2x+3)
f)x3−√3x2−x+√3
g)x5−3x3−4x
h)x5+x4+x3−x2−x−1
14 paź 17:12
Jolanta: jeżeli nie widzisz jak rozłozyc to pozostaje dzielenie przez x−p p−pierwiastek.umiesz go
znależć?
np d) zastosuj (a+b)2 (a2−5)2
14 paź 17:15
14 paź 17:17
geodeta: Czy ktoś mógłby mi pomóc obliczyć podpunkty: e) g) h)
14 paź 21:33
ICSP: ja biorę h
14 paź 21:35
ICSP: x5 + x4 + x3 − x2 − x − 1 = x5 −x2 + x4 − x + x3 − 1 = x2(x3−1) + x(x3−1) + 1(x3−1)
= (x3−1)(x2 + x + 1) = (x−1)(x2+x+1)(x2+x+1) = (x−1)(x2+x+1)2
14 paź 21:37