wartość fi
tomasz: szukam wartości sinφ i cosφ dla 60 i 90 stopni
13 paź 16:36
Eta:
co tu szukać?
sin90
o=0 cos90
o=1
13 paź 18:20
13 paź 18:21
tomasz: to tak nie działa. tu chodzi o liczby zespolone. czyli np. dla tgφ: 30stopni = π/6 = 1/√3
14 paź 18:49
tomasz: wiem że jest jakaś tablica z tymi wartościami ale nie mogę jej znaleźć
14 paź 18:51
ICSP: to tak działa.
14 paź 18:51
14 paź 18:52
tomasz: wartość samego φ znam. chodzi mi o wartości sinusaφ i cosinusaφ
14 paź 18:54
ICSP: nie rozumiem. Masz podane te wartości przecież.
14 paź 18:55
tomasz: to nie jest ta sama tabelka
14 paź 18:56
ICSP: to jest ta sama tabelka co ci się w niej nie zgadza?
14 paź 18:57
tomasz: przykładowo wg tej tabelki co dałeś link sin45 ma √2/2 a w liczbach zespolonych sin45 ma
1/√2
14 paź 18:58
tomasz: sinφ oczywiście
14 paź 18:59
tomasz: Postać trygonometryczna liczby zespolonej. − taki właśnie to jest dział
14 paź 19:01
ICSP: umiesz usuwać niewymierność z mianownika?
14 paź 19:02
tomasz: fakt
14 paź 19:03
ICSP: czyli jednak są takie same
14 paź 19:06
tomasz: dzięki bardzo
14 paź 22:12
Tancerz: proszę o zaglądnięcie do mojego forum kto wie
14 paź 22:23
Tancerz: liczę na was
14 paź 22:27