Zadanie dla bardzo nudzącego się człeka
ICSP: Zadanie dla nudzącego się Triviala
Niech X = {(t,2t) : t∊R}. Dla (x1,x2),(y1,y2) ∊ X kładziemy
(x1,x2)♀(y1,y2) = (x1+y1, x2y2).
Wykazać że ♀ jest działaniem wewnętrznym w zbiorze X i sprawdzić czy (X,♀) jest grupą.
12 paź 19:48
Trivial:
(x1, x2) = (u, 2u)
(y1, y2) = (v, 2v)
(x1,x2)♀(y1,y2) = (u+v, 2u2v)= (u+v, 2u+v) = (ξ, 2ξ), gdzie ξ=u+v.
Zatem OK.
Przypomnij mi własności grupy.
12 paź 19:53
ICSP: − posiada działanie wewnętrzne
− działanie łaczne
−element neutralny
− każdy element a ∊ G jest odwracalny
12 paź 19:55
Trivial:
1. Wewnętrzność działania już wykazałem.
2. Wykazanie łączności jest trywialne.
3. Element neutralny.
a = (a, 2
a)
e = (e, 2
e)
a♀e = (a+e, 2
a+e) = (a, 2
a)
Czyli e = 0 − OK.
e = (0, 1)
4. Element symetryczny.
a = (a, 2
a)
a' = (a', 2
a')
a♀
a' = (a+a', 2
a+a') =
e = (0,1)
| ⎧ | a+a' = 0→a'=−a | |
| ⎩ | 2a+a'=1→a'=−a |
|
Zatem:
a' = −a
Czyli
a' = (a', 2
a') = (−a, 2
−a)
Zatem OK.
12 paź 20:02
ICSP: Wykazanie łączności jest trywialne? Mógłbyś to wyjaśnić?
12 paź 20:04
Trivial:
Pomyliło mi się z przemiennością... Za dużo matmy dzisiaj.
12 paź 20:05
Trivial:
2. Łączność.
a = (a, 2a)
b = (b, 2b)
c = (c, 2c)
(a♀b)♀c = (a+b, 2a+b)♀c = (a+b+c, 2a+b+c)
Drugie analogicznie i będzie OK.
12 paź 20:07
ICSP: To ja zaczynam robić zadanka

Mógłbyś mi jeszcze znaleźć to wczorajsze co ci dałem? To które
zrobiłeś oczywiście
12 paź 20:10
Trivial: Aha i wszędzie wykorzystałem fakt, że działanie jest przemienne, więc nie musisz sprawdzać
elementów lewych i prawych.
12 paź 20:10
12 paź 20:12
12 paź 20:13
ICSP: tam żadnego nie zrobiłeś
12 paź 20:13
ICSP: to drugie jest dobre
12 paź 20:13
Trivial: To drugie nie było wczoraj.
12 paź 20:13
ICSP: cicho

Biorę się do roboty
12 paź 20:15
ICSP: Trivial dlaczego gdy a2 = 0 działanie nie ma elementu neutralnego?
12 paź 20:29
Trivial: Bo to działa tylko dla a=0.
12 paź 20:34
ICSP: | | a+b | |
W zbiorze G = (−1;1) ⊂ R określamy działanie axb = |
| . Sprawdź czy działanie jest : |
| | 1+ab | |
a) przemienne
b)łączne
| | a+b | | b+a | |
a) axb = |
| = |
| = bxa |
| | 1+ab | | 1 + ba | |
b) (axb)xc = ax(bxc)
| | a+b | | | |
L = (axb)xc = |
| x c = |
| |
| | 1+ab | | | |
12 paź 20:35
ICSP: dobrze do tego momentu jest ?
12 paź 20:35
Trivial: tak
12 paź 20:37
ICSP: licznik:
| a+b | | a + b + c + abc | |
| + c = |
| |
| 1+ab | | 1 + ab | |
mianownik :
| | a+b | | 1 + ab + ca + bc | |
1 + |
| c = |
| |
| | 1 + ab | | 1 + ab | |
czyli :
| a + b + c + abc | | 1 + ab | | a + b + c + abc | |
| * |
| = |
| |
| 1 + ab | | 1 + ab + ca + bc | | 1 + ab + ac + bc | |
12 paź 20:39
Trivial: taktaktak
12 paź 20:40
ICSP: no zaczyna mi to wychodzić
12 paź 20:41
ICSP: dziś zrobię trzy zadania, jutro też trzy i zaczynamy się już rozkręcać
12 paź 20:45
ICSP: Jak chcę wyznaczyć element neutralny to wyznaczam a czy e?
Dajmy taki przykład
x*y = x + y − xy
wykazałem że jest przemienne i łączne
element neutralny:
a + e − ae = a
e = (1−a)
e = 0 dobrze?
12 paź 21:06
Trivial: o.o nie.
12 paź 21:08
Trivial: a + e − ae = a
e − ae = 0
e(1−a) = 0
e = 0.
12 paź 21:09
ICSP: czyli co wyznaczam?
a czy e ?
12 paź 21:09
ICSP: czyli jednak e
12 paź 21:09
ICSP: a teraz element odwrotny?
12 paź 21:12
Trivial:
a*a' = a + a' − aa' = e = 0
a'(1−a) = −a
a ≠ 1.
12 paź 21:13
ICSP: Już łapię

Jutro biorę się za trudniejsze

Dziś masz już spokój
Dzięki

dla
Ety
12 paź 21:15
Trivial: Prościutkie te zadanka.

Oprócz tych izomorfizmów (nie wiem co to za ustrojstwa).
12 paź 21:17
Eta:
Za co ten bukiet?

........... dzięki →
12 paź 21:18
ICSP: Za to że mnie planimetrii nauczyłaś
12 paź 21:19