oblicz
GLEBA: (√5+√7)2 −(√5−√7)2
10 paź 16:01
ICSP: 2√7
10 paź 16:03
Trivial: ICSP.
10 paź 16:05
ICSP: Trivial. To już chyba mój koniec
10 paź 16:06
Eta:
ICSP .... nie osłabiaj mnie
10 paź 16:06
Trivial: koniec? :<
10 paź 16:06
ICSP: byłem dziś na ćwiczeniach i żadnego zadania nie potrafiłem zrobić
10 paź 16:08
Eta:
No to

na pocieszenie
10 paź 16:08
Trivial: To się ócz.
10 paź 16:08
ICSP: Jak się można uczyć skoro nawet nie wiem jak ma liczyć

Chyba będę musiał przysiąść do tego
głupiego działu
10 paź 16:09
Eta:
" trening czyni mistrza"
10 paź 16:09
Mateusz: Własnie dasz rade chłopie na studiach nie zostają najzdolniejsi tylko najwytrwalsi
10 paź 16:10
Basia:
ICSP najpierw masz myśleć dopiero potem liczyć; matematyka to nie rachunki
wrzucaj tu zadanka, zawsze ktoś coś podpowie
10 paź 16:11
ICSP: To może dajmy na rozgrzeweczkę pierwsze :
| | ab | |
Działanie ◯ w zbiorze ℛ+ jest określone wzorem a◯b = |
| . Sprawdź że jest przemienne i |
| | a+b | |
łączne. Wykaż że działanie nie ma elementu naturalnego.
10 paź 16:15
Trivial:
1. Przemienność.
| | ba | | ab | |
b◯a = |
| = |
| = a◯b − OK |
| | b+a | | a+b | |
2. Łączność
| | bc | | | | abc | |
a◯(b◯c) = a◯ |
| = |
| = |
| . |
| | b+c | | | | ab+ac+bc | |
| | ab | | | | abc | |
(a◯b)◯c = |
| ◯c = |
| = |
| . |
| | a+b | | | | ab+ca+cb | |
OK.
3. Element neutralny.
ae = a
2 + ae
a
2 = 0 − NOT OK.
10 paź 16:20
Trivial:
Aha i trzeba w trójce napisać komentarz:
Jako że działanie jest przemienne, wystarczy sprawdzić jeden przypadek (lewy lub prawy).
10 paź 16:21
ICSP: już po mnie...
Chociaż teraz mam jeden przykład na którym będę mógł sie wzorować
10 paź 16:22
Basia:
o rany; oczami duszy widzę świętej pamięci Bolka Gleigewichta (w jego książeczce bardzo ładnie
jest to wszystko wytłumaczone); Wstęp do algebry abstrakcyjnej albo Elementy algebry
zbstrakcyjnej
rozwiążę i wytłumaczę (to moje ulubione zabawki) ale po meczu
Jastrzębiacy grają z Zenitem Kazań
10 paź 16:23
Trivial: ICSP, takie dowody są akurat proste. Ja na kolosie dostałem coś z kongruencją i ugrzęzłem
(działania z kongruencją).
10 paź 16:26
ICSP: u mnie jeszcze jakieś klasyfikatory były. Będę musiał do tego na prawdę przysiąść. Chociaż wiem
że następnym tematem są liczby zespolone
10 paź 16:30
Trivial: Masz jeszcze jakieś zadanka?
10 paź 16:45
ICSP: tylko 12 mi zostało
10 paź 16:48