wielomiany zadanie z niewiadomą
majkel: wyznacz a i b jeżeli wiesz ze wielomian w(x)+=x3−2x2−ax+b przy dzieleniu przez x−1 daje
reszte 6 a przy dzieleniu x−3 daje reszte 0
12 paź 12:30
janio: rozwiąż układ równań ze względu na a i b
w(1) = 6
w(3) = 0
12 paź 12:35
anta: w(1)=1−2−1a+b
W(3)=9−18−3a+b
i dalej to mam rozwiązać jak układ róznan
12 paź 12:38
anta: wyszło mi ze a=1 a b=8 dobrze
12 paź 12:40
janio: popraw bo 33 =27
W(3)=27−18−3a+b =0
12 paź 12:43
12 paź 12:46
janio: dobrze rozwiązałaś
12 paź 12:51
12 paź 12:53