zadanie z wilomainów prosze o pomoc
anta: wyznacz sumę i iloczyn zbiorów A i B jesli
A={x∊R: x3−1<0}
B={x∊R: 81−x4≥0}
12 paź 12:33
anta: prosze o pomoc w tym zadaniu
12 paź 12:40
sushi_ gg6397228:
zastosuj wzory skroconego mnozenia
12 paź 12:44
anta: nie umiem rozbic
B={x∊R: 81−x4≥0}
zrobiłem A i mi wyszło
x=1
12 paź 12:47
sushi_ gg6397228:
(x2)2 − 92=...
12 paź 12:48
anta: nie kapuje jak to zrobiłes?
12 paź 12:49
anta: (x
2)
2 − 9
2=x
2−3
x=
√3 lub p−{3}
dobrze

12 paź 12:51
sushi_ gg6397228:
x4= (x2)2
81=92
i teraz zastosuj wzory skroconego mnozenia
12 paź 12:53
anta: wyszło ze p−{3} i
√3
dobrze
12 paź 13:01
janio: x3−1 = (x−1)(x2 + x +1) < 0 dla x∊(−∞;1) czyli
A= (−∞;1)
81−x4 = (9−x2)(9+x2) = (3−x)(3+x)(9+x2) ≥ 0 czyli x ∊ < −3;3>
B= < −3;3>
A∩B = <−3;1)
A∪B =(−∞;3>
12 paź 13:05
anta: jaki bd wykres

bo naryzowałem ale nie umuem to wkleić:(
12 paź 13:15
hhh:

chyba taki
12 paź 13:25
sushi_ gg6397228:
masz rysunek
12 paź 13:35
anta: ale mi chodzi o rysunek wielomianu czyli taki jak parabolka czy podobny nie taki:(
12 paź 15:15
anta: pomzerzecie z wykresem
12 paź 17:21