Równanie prostej ; obliczanie tangesa kąta nachylenia prostej do osi x.
cienka z matmy: Cześć

proszę o pomoc w zadaniu , oto treść .
Która z podanych prostych jest równoległa do prostej y= −
2{3}x−u{32
po wyliczeniu odpowiedź to : −2x−3y+1=0 gdy po wyliczeniu wyszło : y=−
23x+
13
wynika to z tego,że dwie proste są równoległe jęsli mają takie same współczynniki kierunkowe.
a teraz nie wiem co dalej zrobic z tym co jest zadane poniżej:
b)narysuj prostą y=0,6x.Oblicz tanges kąta nachylenia tej prostej do osi x.(znajdź dł.boków
odpowiedniego trójkąta prostokątnego)
c)oblicz tanges kąta nachylenia prostej 3x−5y+10=0 do osi x.
bardzo proszę o pomoc, gdyż nie potrafię nawet tego zadania zrozumieć . Z góry dziekuję!