;p
Syluśka ;): Trivial

!

zgłoś się
11 paź 20:03
Trivial: co tam.
11 paź 20:03
Syluśka ;): promień podstawy stożka ma długość 24 cm. Przekrój osiowy stożka jest trójkątem prostokątnym.
Oblicz pole przekroju osiowego oraz objętość stożka
11 paź 20:03
Syluśka ;): o tooo
11 paź 20:04
Trivial: Tu chyba czegoś brakuje.
11 paź 20:06
Syluśka ;): niestety taka jest tresc
11 paź 20:07
Trivial: Nie wiem jak to rozwiązać. Jak dla mnie czegoś brakuje.
11 paź 20:07
11 paź 20:09
Syluśka ;): 
sprawdziłam taka jet tresc...
a moze to : Po rozwinięciu powierzchnia boczna stozka jest półkolem o promieniu r Oblicz
miarę kata rozwarcia stożka
11 paź 20:09
Syluśka ;): taaak sushi bo siedze nad tym juz ze 2 godziny nad dwoma zadaniami a ty nie mozesz mi
wprost wyjasnić...
11 paź 20:10
Trivial: Aha no tak. Jednak da się rozwiązać.
11 paź 20:11
Syluśka ;): Pomozesz ?

nie ogarniam
11 paź 20:11
ICSP: Syluśka ja mogę ci dać zadanie
11 paź 20:12
Eta:
| | 1 | |
Pp= |
| *2r*H= r*H = 24*24=... |
| | 2 | |
| | 1 | |
V= |
| πr2*H=...... podstaw dane i dokończ |
| | 3 | |
11 paź 20:12
Trivial:

Masz rysunek. Dalej musisz sama (to proste)
11 paź 20:13
Syluśka ;): ICSP skąd ?
11 paź 20:15
Syluśka ;): Eta: tylko tyle ?
11 paź 20:15
Eta:
No tak
11 paź 20:16
Syluśka ;): czyli = 24 i H =24 ?
11 paź 20:18
ICSP: mam taką fajną karteczkę przede mną
11 paź 20:19
Syluśka ;): NO I CO W ZWIAZKU Z TA KARTECZKA ?
11 paź 20:20
Trivial: Prawdopodobnie nie chcesz wiedzieć co tam jest napisane. Są tam różne herezje do udowodnienia.
11 paź 20:25
Syluśka ;): V= 4608πcm
3 
ale mam pytanie skąd sie wzieło 24
√2
11 paź 20:26
Trivial: Myślę, że powiedział to
Ecie sam Pitagoras.
11 paź 20:30
Eta:
11 paź 20:30
11 paź 20:31
Syluśka ;): aaa ok czaje

Po rozwinięciu powierzchnia boczna stozka jest półkolem o promieniu r Oblicz miarę kata
rozwarcia stożka
11 paź 20:32
Eta:

tworząca stożka l= r
| | 1 | |
obwód podstawy stożka = |
| obwodu dużego koła o promieniu r |
| | 2 | |
| | 1 | |
zatem: 2πrst= πr => rst= |
| r |
| | 2 | |
ΔABC jest równoboczny =>
α=......
12 paź 11:27