Stożki
Syluśka ;): Po rozwinięciu powierzchnia boczna stożka jest ćwiartką koła o promieniu 12 cm. Oblicz
objętosc stożka
11 paź 18:08
Syluśka ;): proszę o pomoc
11 paź 18:14
sushi_ gg6397228:
zauwaz ze tworzaca stozka bedzie zarazem promieniem koła po rozwinieciu −−> policz długosc
łuku cwiarki kola −−−> bedzie ona w stozku obwodem podstawy
11 paź 18:17
Syluśka ;):

a to 12 cm gdzie ? nie rozumiem
11 paź 18:19
sushi_ gg6397228:
12= R kola= l stozka
11 paź 18:22
Syluśka ;): no tak ale do policzenia V potrzebuje wysokości
11 paź 18:25
sushi_ gg6397228:
napisalem " policz długosc łuku cwiarki kola −−−> bedzie ona w stozku obwodem podstawy "
z tego dostaniesz r−podstawe stozka a potem Pitagoras i masz H stozka
11 paź 18:28
Syluśka ;): | 1 | |
| *2π*12=2πr i po skróceniu r = 3 |
| 4 | |
12
2+3
2= H
2
144+9=H
2
H=153
H=3
√17
11 paź 18:39
sushi_ gg6397228:
jak wyglada Pitagoras dla
r, h, l w stozku
11 paź 18:41
Syluśka ;): nie wiem
11 paź 18:42
Syluśka ;): l2+r2=h2
11 paź 18:44
11 paź 18:45
Syluśka ;): nie wiem jak
11 paź 18:48
sushi_ gg6397228:
masz narysowany trojkat prostokatny, nawet podany masz wzor na "l" podnies do kwadratu
11 paź 18:49
Syluśka ;):
r = 3
πr
2 = π(3cm)
2 = 9πcm
2
h
2 + r
2 = l
2
h
2 = l
2 − r
2
h
2 = (12cm)
2 − (3cm)
2= 144cm
2 − 9cm
2 = 135 cm
2
h =
√135 cm =
√(9*15)cm = 3
√15 cm
| | 1 | | 1 | |
V = |
| πr2h = |
| *9πcm2*3 √15 cm = 9√15πcm³ |
| | 3 | | 3 | |
11 paź 18:59
Syluśka ;): tak dobrze ?
11 paź 19:00
sushi_ gg6397228:
r=3cm
h= 3√15 cm
V= 9√15 π cm3
11 paź 19:02
Syluśka ;): czyli dobrze
11 paź 19:04
Syluśka ;): mozesz mi jeszcze pomóc w 2 zadaniach ?\
11 paź 19:05
sushi_ gg6397228:
czekam na nie
11 paź 19:06
Syluśka ;): promień podstawy stożka ma długość 24 cm. Przekrój osiowy stożka jest trójkątem prostokątnym.
Oblicz pole przekroju osiowego oraz objętość stożka
11 paź 19:08
sushi_ gg6397228:
zrob rysunek i zaznacz kat 90 stopni
11 paź 19:08
11 paź 19:09
Syluśka ;):

tak?
11 paź 19:14
sushi_ gg6397228:
a gdzie jest kat prosty−−> mamy miec przekroj , wiec narysuj po prosty trojkat prostokatny−−>
tylko dobrze oznacz wielkosci
11 paź 19:18
Syluśka ;):
11 paź 19:22
sushi_ gg6397228:
to nie jest przekroj
patrz na link i na rysunek na samym dole−−> tam masz przekroj−−> zrob tak aby byl trojkat
prostokatny
11 paź 19:25
Syluśka ;): przeciez ten na górze tak narysowałam
11 paź 19:26
sushi_ gg6397228:
masz narysowac trojkat, a nie stozek; bo caly pikus polega na tym aby dobrze zrobic rysunek
patrzysz tam gdzie jest przekroj osiowy i rysujesz kolor pomaranczowy
11 paź 19:28
Syluśka ;):
11 paź 19:32
sushi_ gg6397228:

masz juz ten trojkat −−>Pitagoras
11 paź 19:35
Syluśka ;): nie rozumiem no
11 paź 19:36
sushi_ gg6397228:
masz przekroj i ma byc trojkatem prostokatnym−−> przeczytaj tresc zadania
11 paź 19:39
Syluśka ;): ehh możesz jasniej nie umiem tego
11 paź 19:42
sushi_ gg6397228:
masz podane,
wiec liczysz l
lub patrzysz i widziesz ze 2r jest przekatna kwadratu o boku l
11 paź 19:44
sushi_ gg6397228:
co jasniej−−> nie wiesz co to jest trojkat prostokatny
11 paź 19:44
sushi_ gg6397228:
zobacz na swoj rysunek o 19.32 i masz miec kat 90 stopni miedzy tworzacymi
11 paź 19:45
Syluśka ;): dobra mam juz
11 paź 19:59