Liczby zespolone
Godzio:
Witam, mógłby ktoś podrzucić jakieś zadanka z liczb zespolonych ?
Chodzi mi głównie o takie typowe typu z
2 + z + 4i = 0, Re(zi + 2) ≤ − 1, coś z postacią
trygonometryczną i obliczenie np. (2 + i)
24 i do tego coś typu "Znaleźć zbiór l.
| | π | |
zespolonych spełniających warunek arg(z2) < |
| − chce to poćwiczyć, a nie mam do tego |
| | 2 | |
zadań, zbiór dopiero planuje sobie kupić

, i gdyby dało radę to jakąś nierówność z liczb
zespolonych do udowodnienia

(trudniejszą jakąś, ale nie harcorową

)
9 paź 16:16
Trivial:
Zbiór liczb zespolonych nie jest zbiorem uporządkowanym.

Nie ma sensu wyrażenie z
1 < z
2.
Dam Ci zadanie! To samo, które dałem
ICSP. Wyprowadź wzór na pierwiastek kwadratowy liczby
zespolonej.
Wzór ma być postaci:
z = a + bi.
| | 1 | |
√z = ± |
| (α + βi); α,β są zależne tylko od a,b. |
| | √2 | |
9 paź 16:20
Godzio:
z = a + bi
| | φ | | φ | |
√z = z1/2 = (a + bi)1/2 = |z|1/2(cos |
| + isin |
| ) = |
| | 2 | | 2 | |
| | φ | | φ | |
= |z|1/2(cos |
| + isin |
| ) = (*) |
| | 2 | | 2 | |
| | φ | | √cosφ + 1 | |
cosφ = 2cos2φ2 − 1 ⇒ cos |
| = ± |
| |
| | 2 | | √2 | |
| | φ | | φ | | √− cosφ + 1 | |
cosφ = 1 − 2sin2 |
| ⇒ sin |
| = ± |
| |
| | 2 | | 2 | | √2 | |
| | |z|1/2 | |
(*) = ± |
| (√cosφ + 1 + i * √− cosφ + 1) = |
| | √2 | |
| | |z|1/2 | |
= ± |
| (√a/|z| + 1 + i * √− a/|z| + 1) = |
| | √2 | |
| | 1 | |
= ± |
| (√a + |z| + i * √− a + |z|) = |
| | √2 | |
| | 1 | |
= ± |
| (√a + √a2 + b2 + i * √− a + √a2 + b2) |
| | √2 | |
Takie cudo mi wyszło
9 paź 16:29
Trivial:
| | φ | | φ | |
Jeżeli piszesz cos |
| = ± ..., a potem piszesz sin |
| = ± ..., to nie możesz ich |
| | 2 | | 2 | |
połączyć beztrosko, bo nie wiesz jak znak jednego zależy od znaku drugiego. Prawidłowa
odpowiedź to:
| | 1 | |
√z = ± |
| (√|z|+a + i*sgn(b)√|z|−a) |
| | √2 | |
9 paź 16:45
Godzio:
Czyli jedynie co to trzeba dodać to sgn(b) ? (Ale to już tak od siebie trzeba na to wpaść ? )
9 paź 16:49
Godzio:
| | z | |
Iloraz dwóch liczb sprzężonych to : |
| ? |
| | z− | |
9 paź 16:58
Trivial:
Wybrałeś trudniejszą drogę wyprowadzenia − będziesz musiał rozpatrzeć przypadki kątów. Droga
algebraiczna jest prostsza.
| | 1 | | 1 | |
a+bi = |
| (α2−β2+2αβi) = |
| (α2−β2) + αβi |
| | 2 | | 2 | |
| ⎧ | 2a = α2−β2 | |
| ⎩ | b = αβ | → α = b/β
|
2a = (b/β)
2 − β
2
Podstawienie u = β
2, u>0
u
2+2au−b
2 = 0
Δ = 4a
2 + 4b
2 = 4|z|
2
√Δ = 2|z|.
| | −2a±2|z| | |
u = |
| = −a±|z|, ale u>0, czyli u = |z|−a. |
| | 2 | |
β = ±
√|z|−a = sgn(β)
√|z|−a.
| | b | | √|z|+a | | √|z|+a | |
α = |
| = sgn(β)b* |
| = sgn(β)b* |
| = |
| | sgn(β)√|z|−a | | √|z|2−a2 | | √b2 | |
= sgn(β)sgn(b)
√|z|+a.
α+βi = sgn(β)sgn(b)
√|z|+a + isgn(β)
√|z|−a = sgn(β)sgn(b)[
√|z|+a + i*sgn(b)
√|z|−a]
= ±[
√|z|+a + i*sgn(b)
√|z|−a]
| | 1 | |
√z = ± |
| (√|z|+a + i*sgn(b)√|z|−a) |
| | √2 | |
9 paź 17:09
9 paź 17:10
Godzio:
Nie no jasne, chodziło mi czy dobrze odczytuje polecenie
9 paź 17:14
Godzio:
A jeszcze jedno: liczba sprzężona ze swoim kwadratem, czyli jak to zapisać ?
z− = z2 ?
9 paź 17:15
Trivial:
Można też inną drogą:
z = |z|e
iφ
z* = |z|e
−iφ
| z | |
| = ...  |
| z* | |
9 paź 17:16
Godzio:
Tego jeszcze nie poznałem
9 paź 17:16
=ala: wiem ze to moze nie wypada wiec jak nie chcesz to nie pisz ale czy moglbys mi wyslac Twoj adres
e mail bo jabym miala jakis problem zadaniami?
9 paź 17:16
Godzio: gg mogę podać, 13475599, adresu wole tutaj nie wklejać
9 paź 17:17
=ala: dziekuje dziekuje dzekuje

9 paź 17:18
Trivial: Hmm, nie bardzo rozumiem o co pytają.
9 paź 17:19
Trivial:
Pewnie tak jak piszesz.
9 paź 17:19
Godzio:
Bo mam polecenie: Wyznaczyć wszystkie liczby zespolone sprzężone ze swoim kwadratem.
9 paź 17:20
Trivial:
Tak, z*=z2.
9 paź 17:20
Godzio:
Dobra to takie zadanie:
Wykazać, że jeśli |z| < 1 to |z2 − z + i| < 3 i jak się za to zabrać ?
9 paź 17:27
Trivial:
Chyba z = a+bi podstawić. Ale nie wiem.
9 paź 17:30
Jack:
|z
2 − z + i|≤ |z
2|+ |z| + |i|< 1+1 +1=3
9 paź 17:32
Trivial: Nie.

inaczej.
9 paź 17:32
Trivial: no właśnie jak
Jack chciałem, ale mnie wyprzedził.
9 paź 17:33
Godzio: Ale banał
9 paź 17:34
Trivial:
Jack, skoro już tu jesteś to powiedz czy masz jakiś pomysł na algorytm
Vizera.
9 paź 17:35
Jack:
a już myślałem, że skomentowałeś właśnie mój wpis i masz inny pomysł
9 paź 17:35
Jack:
pewnie nic nie wymyślę, skoro wy nie poradziliście sobie, ale gdzie szukać tego algorytmu?
9 paź 17:36
9 paź 17:38
Jack:
Wiesz co, troszkę nie mogę się połapać w treści polecenie... Zaraz lecę na mecze − zerknę jak
wrócę. Mógłbym Cię prosić o sformułowanie polecenia? Mam wrażenie, że z
Vizerem
nawiązałeś kontakt telepatycznie

(tzn. naprawdę nie mogę zrozumieć polecenia, albo go nie
widzę)
9 paź 17:43
Trivial:
Znajdź nietrywialną liczbę N, taką że:
sum13(N) = N.
Gdzie sum13(N) to suma trzynastych potęg cyfr liczby N.
sum13(2011) = 213 + 013 + 113 + 113.
9 paź 17:45
Jack:
suma 13−tych potęg cyfr pewnej liczby N − i co teraz?
9 paź 17:46
Jack:
Ok
9 paź 17:46
Godzio: A jeszcze jedno, jak szybko znajdować kąt φ w postaci trygonometrycznej, weźmy:
Jest na to jakiś szybki sposób ?
9 paź 20:32
Trivial:
Skoro:
| | a | | b | |
z = a + bi = |z|( |
| + |
| i) = |z|(cosφ + isinφ) |
| | |z| | | |z| | |
Zatem:
Wystarczy określić ćwiartkę liczby a potem znaleźć φ, które jest OK (z tej ćwiartki).
9 paź 20:37