Wielomian
Marcin:
1. Dla jakich wartości parametru m równanie x4 + (1−2m)x2 + 2m2 +14=0 nie ma
rozwiązań?
2. Liczba 2 jest pierwiastkiem równania x3 − (4p+2)x2 + (8p − 5)x + 10 = 0. Wyznacz wartość
parametru p, wiedzac ze dany pierwiastek jest srednia arytmetyczna pozostałych.
W pierwszym podstawiłem za x2=t i rozwiazywalem jak funkcje kwadratowa ale mi nie wyszlo... a
w drugim delta wyszla mi ujemna.
8 paź 20:05
Vizer: 1. Δ<0 v (t1t2>0 ∧t1+t2<0)
8 paź 20:17
Trivial: Witaj
Vizer!

Jak tam?
8 paź 20:18
Vizer: Cześć
Trivial, no cóż mogę powiedzieć jest ciężko... Ciężko jest mi się przestawić na
godziny kończenia zajęć oraz na tempo wykładów

10h matmy w tygodniu daje w kość, ale to nie
problem, bo zawsze matmę lubiłem, Najgorsze chyba jest WDI, mam wykładowcę, który jest na
prawdę wymagający(myślę, że go znasz: M.G) i gościu ma niezłe rozkminy

Np. puszcza nam na
wykładzie slajdy i mówi, żeby nie przepisywać, bo umieści je na necie. Wszystko fajnie, ale!
na końcu dowiadujemy się, żeby uzyskać dostęp do materiałów trzeba znać hasło

A hasłem jest
rozwiązanie zadanie, wydaje się nieskomplikowanego i do rozwiązania matematycznie, ale nici mi
nie wyszło

Prawdopodobnie trzeba programik do niego napisać. Także jak piszę jest ciężko się
przestawić na naukę po pierwsze inna a po drugie po długiej 4 miesięcznej przerwie. Na życie
studenckie nie narzekam na razie, imprezy są i staram się z nich korzystać póki jeszcze mogę.
Uff rozpisałem się

A co tam u Ciebie

8 paź 20:29
Trivial:
U mnie wszystko w porządku.

Prowadzący od programowania jest 10 razy bardziej wymagający niż
ten z pierwszego roku, także ...

Nauczę się. ;> I wiesz chyba, że na AGH wydziały z sobą
nie rozmawiają, nie znam prawie żadnych wykładowców z eaie (choć było kilku, wszyscy dziwni).

Matma płynie spokojnym rytmem równań różniczkowych, fizyka ulega kwantyzacji itd. Ogólnie
szykuje się trudny semestr z wyjątkiem matmy.
8 paź 20:35
Vizer: To ok, czyli Ty też nie masz lekko

Może mógłbyś zobaczyć na moje zadanie i byś najwyżej
podsunął jakieś wskazówki?
8 paź 20:37
Trivial: Pewnie.
8 paź 20:37
krystek: Vizer twoje wskazówki do zad patrz wyżej nie są wystarczające. Zmęczenie?
post (20.17)
8 paź 20:39
Trivial: krystek, dlaczego?
8 paź 20:43
Vizer: oj krystek krystek, jak zawsze mylisz mnie ze mną!
Trivial mam tak:
Hasłem jest jeden z czynników pierwszych liczby N spęlniającej równanie:
sum
13(N)=N, gdzie sum
13(N) to suma 13 potęg cyfr liczby N np.
sum
13(2011)=2
13+0
13+0
13+1
13=8194
Polecenie nie takie ważne, ale wyznaczenie takiej N, żeby była ta zależność , jest ciężka do
wyznaczenia
8 paź 20:44
krystek: Aby było t1 i t2 to Δ.>0
8 paź 20:45
Trivial: Aha.
8 paź 20:49
krystek: Czy ja mam oczopląs ? Chyba nie!
8 paź 20:51
Trivial:
Skoro sum13(N) ma być równe N to zapiszmy N jako sumę potęg podstawy 10.
N = n
0 + 10n
1 + 10
2n
2 + 10
3n
3 + ... + 10
mn
m = ∑
k=0m n
k*10
k, gdzie m = [logN].
Teraz:
sum13(N) = n
013 + n
113 + ... + n
m13 = ∑
k=0m n
k13.
Pozostało rozwiązać równanie (jakże proste!):
∑
k=0m n
k13 = ∑
k=0m n
k*10
k
∑
k=0m (n
k13 − n
k*10
k) = 0
No i co dalej?

Chcesz to rozwiązać dla dowolnego N? To może być trudne.
8 paź 20:57
Vizer: Tak dla określonego jednego N. Bo mam znaleźć to liczbę i wychodzi mi za dużo niewiadomych
8 paź 21:04
Trivial: A masz chociaż podane ile jest tych cyfr czy coś?
Zadziała na pewno dla N = 0 oraz N = 1.
8 paź 21:08
Trivial: może daj całe polecenie
8 paź 21:10
Vizer: No właśnie to jest całe

Nic więcej nie mam podane. Aha i pierwsza z tego co wiem to jest 5

(bo wpisałem złe hasło i taką miałem wskazówkę

). Wydaje mi się, właśnie, że matematycznie
będzie cięzko ją wyliczyć i trzeba chyba napisać program z pętlą, sam nie wiem. A i to
prawdopodobnie będzie liczba pierwsza (koleś ma fioła na ich punkcie, więc chyba taka będzie).
8 paź 21:14
Trivial:
Metoda brute force nie będzie wcale taka zła.
8 paź 21:15
Vizer: Czyli strzelania?
8 paź 21:16
Trivial: Sprawdzania wszystkich możliwości.

Umiesz to napisać?
8 paź 21:17
Vizer: No właśnie nie umiem

Napisałem program, ale błąd pokazuje w wykonywaniu i nie wiem nawet czy
dobrze.
8 paź 21:18
Trivial: Mogę pomóc.
8 paź 21:20
Trivial: Pokaż źródło.
8 paź 21:20
Vizer: Aj pewnie będzie wstyd pokazać, mało programów w życiu napisałem

Aha i to program na 5
cyfrową liczbę dla wypróbowania

program zadanie;
var a,b,c,d,e,k,i,n:longint;
begin
a:=0;
b:=0;
c:=0;
d:=0;
e:=0;
i:=0;
n:=0;
repeat i:=i+1;a:=a+1,b:=b+1;c:=c+1

:=d+1:e:=e+1;
begin
n:=a*a*a*a*a*a*a*a*a*a*a*a*a+b*b*b*b*b*b*b*b*b*b*b*b*b+c*c*c*c*c*c*c*c*c*c*c
*c*c+d*d*d*d*d*d*d*d*d*d*d*d*d+e*e*e*e*e*e*e*e*e*e*e*e*e;
k:=10000*a+1000*b+100*c+10*d+e;
end;
until n=k;
writeln(n);
readln;
end.
Tylko się nie śmiej z programu to wczesna koncepcja
8 paź 21:31
Trivial: spróbuję coś skrobnąć i pochwalę się wynikiem jeśli znajdę.
8 paź 21:32
Vizer: ok dzięki
Trivial za poświęcenie mi czasu
8 paź 21:35
ZKS:
Co do zadania mamy takie możliwości.

1
o Δ < 0
| | b | | c | |
3o Δ > 0 ∧ |
| > 0 ⋀ |
| > 0 |
| | a | | a | |
8 paź 21:49
Trivial: Program napisany. Wykonywanie potrwa wieczność.
8 paź 22:15
Vizer: Hmm no właśnie
Trivial, moim kolegom też tak zajmuje, ale jeden zrobił, chcesz poznać
wynik
8 paź 22:17
Trivial: Daj mi 15 minut.
8 paź 22:17
Trivial: No nie wiem, czy metoda brute force da radę.

Chyba muszę zmienić algorytm.
8 paź 22:19
Vizer: Przyznasz, że to ciekawy problem do rozwiązania
8 paź 22:21
Trivial: Nom, można się pobawić.
8 paź 22:22
Trivial:
Już chyba wiem jak można przyspieszyć. Nie dawaj mi wyniku

!1
8 paź 22:23
Trivial: Eh, nie wiem dalej jak przyspieszyć. Ale może się wykona w końcu.
8 paź 22:28
Trivial: Powiedz mi tylko ile ma cyfr, to go znajdę.
8 paź 22:30
Vizer: 12
8 paź 22:31
Trivial: tylko? To wiele zmienia.

Założyłem, że musi mieć z 15 przynajmniej.
8 paź 22:32
Vizer: No to tylko czekać na wynik
8 paź 22:34
Trivial: Ustawiłem wiadomość na 1/10 drogi. Szuka się już od 3 minut i jeszcze wiadomości nie ma.
8 paź 22:36
Trivial: JEST WIADOMOŚĆ. To nie potrwa zbyt długo.
8 paź 22:37
Vizer: haha

Jakim językiem piszesz program?
8 paź 22:38
Trivial: C.
8 paź 22:38
Vizer: Pascalem tego zadania nie zrobię rozumiem?
8 paź 22:39
Trivial: Nie wiem. Zależy od tego jaki jest zasięg najdłuższej zmiennej, bo tutaj potrzebne są
gigantyczne rozmiary.
8 paź 22:40
Vizer: czyli int64 nie wystarczy?
8 paź 22:40
Trivial: Wystarczy.
8 paź 22:41
Vizer: Niezły sposób ma wykładowca, daje zadanie, które ciężko zrobić dla początkującego programisty,
by zniechęcić do kierunku. Eh a słyszałem, że infa od podstaw ma być tu robiona...
8 paź 22:43
Trivial: Nie jest ono trudne (przynajmniej taką metodą).
8 paź 22:47
Trivial: Dalej nie mam wyniku...
8 paź 22:49
Vizer: Możesz mi napisać, co w moim programie wyżej jest źle, albo jak wszystko to napisz
8 paź 22:50
Trivial: Twój program ma gigantyczną złożoność obliczeniową. No i zwiększasz chyba wszystkie liczby na
raz w poleceniu repeat. czyli bierzesz liczby:
00000
11111
22222
Nie znam Pascala, ale na to mi to wygląda.
8 paź 22:53
Trivial: No i nigdy się on nie zakończy (bo gdy a=10 to dalej liczy)
8 paź 22:53
Vizer: No tak masz rację, eh.
8 paź 22:54
Trivial: Prześlę Ci kod potem.
8 paź 22:54
Trivial: Ta liczba rzeczywiście ma 12 cyfr? Coś długo to idzie.
8 paź 22:55
Vizer: Ok
8 paź 22:55
Vizer: Tak ma 12
8 paź 22:55
Trivial: Literówkę miałem. Great.
8 paź 22:57
Trivial: Masz jakiś pomysł jak można nie sprawdzać wszystkich możliwości?
8 paź 23:03
Vizer: Nie mam

Kolega z roku ogarnął ten program, napisał go w C++, pokazał mi fragment kodu i
podziękowałem, bo nic z tego nie rozumiem, bo w C++ umiem tylko podstawy.
8 paź 23:06
Mateusz: Tak jest
Vizer zapamiętaj ze pętelka repeat zmusza do powtarzania całej instrujkcji ktora
sie w niej znajduje aż do tej pory, gdy zostanie spełniony warunek czyli taka pętelka− na
nie
8 paź 23:06
Vizer: ok dzięki
8 paź 23:07
Trivial:
A długo temu koledze to zajęło?
8 paź 23:15
Trivial: U mnie to może zająć − zgodnie ze wstępnymi kalkulacjami − jakieś... 8 godzin.
8 paź 23:15
Vizer: oj wiesz zapomniałem spytać

Zaraz napiszę do nie go esa.
8 paź 23:19
Trivial: Zapytaj się jeszcze, czy sprawdzał wszystkie możliwości, czy wpadł na genialne rozwiązanie.
8 paź 23:19
Trivial: Mateusz, masz jakiś pomysł na przyspieszenie obliczeń?
8 paź 23:22
xXx: Vizer, w ktorej jestes grupie ;> ?
8 paź 23:23
Vizer: 5, a Ty?
8 paź 23:24
Vizer: Trivial kolega mi napisał, że 'oszukiwał' trochę, bo pisał program wiedząc, że hasłem jest
dwunastocyfrowa liczba i zaczyna się na "5" i zeszło mu na to pare godzin...
8 paź 23:27
Trivial: Aha. Jeśli zaczyna się na 5, to potrwa to co najwyżej 1 godzinę.
8 paź 23:28
xXx: o jeden wieksza, co do wdi to szczerze mialem nadzieje ze programowanie bedzie wylozone od
solidnych podstaw a tu sie okazuje ze wykladowcy zakladaja ze my juz mamy dosc spore o tym
pojecie
8 paź 23:28
Vizer: To co chcesz poznać wynik, czy dochodzisz do niego sam
8 paź 23:28
Trivial: Godzinę mogę poczekać.
8 paź 23:29
Vizer: xXx A to masz z moim kolegą z klasy zajęcia. Wiesz mi się wydaje, że on to zrobił by część
osób zrezygnowała z przeświadczeniem, że powinny to zrobić a nie umieją. A Ty już znasz tą
magiczną liczbę do hasła?

(tylko nie pisz jej jak znasz póki
Trivial nie wyrazi
zgody

)
8 paź 23:30
Vizer: No to czekamy
8 paź 23:31
Trivial: Szkoda, że mi się kawa skończyła dziś. Przydałaby się.
8 paź 23:33
Vizer: No tak życie studenckie nie rozpieszcza
8 paź 23:34
Trivial: Panie
Vizer, a może to hasło jest gdzieś na stronie zapisane.
8 paź 23:34
Vizer: Jak na stronie?
8 paź 23:35
Trivial: No nie wiem, wspominałeś coś, żeby się gdzieś zalogować potrzebne jest hasło?
8 paź 23:35
Vizer: tak
8 paź 23:36
Vizer: Mówisz o źródle strony?
8 paź 23:36
Trivial: nom.
8 paź 23:37
Trivial: Nie wiem, może gdzieś są jakieś wskazówki czy coś.
8 paź 23:37
xXx: hasło znam ale nie wiem gdzie mam go użyć, tj. nie znam adresu tej strony z materiałami
8 paź 23:38
8 paź 23:40
Vizer: Trivial nie ma jak sprawdzić bo hasło wpisuje się jednorazowo i nie mogę powrócić do tej
strony z hasłem. Dobra z/w na 15 min.
8 paź 23:42
Trivial: Szkoda, że jeszcze nie umiem pisać wielowątkowo. Znacznie by to przyspieszyło proces. ;>
8 paź 23:42
xXx: o dzięki za linka

tyle, że tam jeszcze nazwa użytkownika jest potrzebna(?)
8 paź 23:45
Vizer: Ok, jestem. Musisz się zarejestrować na tej stronie i potwierdzić odbiór na mailu
student.agh.edu.pl
9 paź 00:12
Vizer: Trivial jak program?
9 paź 00:30
Trivial: Liczy...
9 paź 00:30
Trivial: Prawdopodobnie niedługo koniec. Mam nadzieję.
9 paź 00:40
Vizer: Też mam taką nadzieję
9 paź 00:42
Trivial: Ta liczba jest blisko 600 000 000 000?
9 paź 00:45
Vizer: tak
9 paź 00:49
Trivial: To dlatego...
9 paź 00:51
Trivial: Włączyłem drugi program, który przeszukuje od końca.
9 paź 00:51
Trivial: Najwyżej usmażę laptopa.
9 paź 00:51
Vizer:
9 paź 00:54
pat: Ktoś potrzebuje aplikacji wielowątkowej? Jak coś służę pomocą

Z tego co wiem, aplikacja ma znaleźć taką liczbę N, że suma cyfr N podniesiona do potęgi 13 ma
daćN?
Mogę napisać coś w c#
9 paź 10:55
Vizer: Tak ma to wyglądać

Widzę, że jest zainteresowanie tym tematem
9 paź 11:04
xXx: ściślej to nie suma cyfr do 13 potęgi ale suma trzynastych potęg cyfr liczby n ma dać n
9 paź 11:23
pat: Ciekawy problem, pobawię się nim dziś jak znajdę trochę czasu

Też jestem studentem I roku informatyki i małe ćwiczonko się przyda

Po za tym, algorytm który będzie sprawdzał kolejne lczby zwiększając je o 1 to chyba się mija z
celem

U nas na wykładzie ze wstępu do programowania pan wykładowca podał nam przykład − informatyk
dostał zadanie napisania programu do wyliczenia NWD 2−óch liczb do 32 znaków (co powiedział ze
jest mało, bo mogłoby byc nawet i 100). No to informatyk napisał program wykorzystując metodę
euklidesa, był zadowolony. Co się okazło? odbiorca wpisał dwie skrajne liczby tj. 1 oraz
10
33−1. Wyliczliśmy, zakładając że procesor ma 10 GHz taktowania że program wykonywał by się
około czasu 2−óch wszechświatów
9 paź 11:26
Vizer: Trivial doliczyłeś się tej liczby?
9 paź 12:53
Trivial:
Wymyśliłem nowy algorytm, który gdzieś musi mieć niedopatrzenie, bo przechodzi cały i nie
zwraca żadnej odpowiedzi (oprócz n=0, n=1)... Ktoś wie co jest w nim nie tak?
Używam tablicy z wyliczonymi wartościami n
13−n*10
k, gdzie n∊[0,9] i k∊[0, 11]. Potem szukam
takiej kombinacji (n
0, n
1, ..., n
11), która doda się do 0, czyli:
(n
013−n
0*10
0) + (n
113−n
1*10
1) + ... + (n
1113−n
11*10
11) = 0
Ale n
013 + n
113 + ... + n
1113 = sum13(N),
oraz n
0*10
0 + n
1*10
1 + ... + n
11*10
11 = N.
czyli sum13(N) − N = 0
sum13(N) = N.
Założenia są poprawne, chyba, że coś źle tutaj napisałem.

Wykonuje się to całkiem szybko,
ale nie wiem co może być nie tak.
9 paź 12:54
Trivial:
Daj tę liczbę. Sprawdzę co mam nie tak.
9 paź 12:58
Vizer: 564240140138
9 paź 13:01
Trivial: Mi wychodzi sum(N) − N = 3. dlaczegooooo
9 paź 13:05
Vizer: Gdzięś musi być błąd, hmm..
9 paź 13:11
Trivial:
Już widzę jeden. Zagadkowo 913 − 9*1011 = o jeden mniej niż na wolframie......
9 paź 13:13
Trivial: Może ma to związek z obliczaniem potęg w C. Nie wiem już sam.

Napiszę własną funkcję i
zobaczymy.
9 paź 13:15
Trivial: działa. LOLOL.
9 paź 13:18
Vizer: co? jak?
9 paź 13:18
Trivial: No już działa mi algorytm.

Błąd był tam gdzie nawet nie przypuszczałem, że może być −
zapomniałem, że funkcja pow w C działa na typach double i pewnie była strata dokładności...
9 paź 13:20
Vizer: No to
Trivial 
.
9 paź 13:22
Trivial: Czyli tyle męczenia na darmo........
9 paź 13:22
Trivial: Wykonuje się jakieś 7 minut.
9 paź 13:27
Trivial: Chcesz źródło? Jest napisane badziewnie, ale działa szybko.
9 paź 13:29
Vizer: Poproszę
9 paź 13:30
pat: Wszystko ładnie, ale nadal to to nie jest dla dowlonej N

wiedziałeś, że liczba N nie ma
więcej jak 13 cyfr

ja spróbuje pogłówkować nad algorytmem który nie wykorzystuje tej
informacji
9 paź 13:37
9 paź 13:38
Trivial: no dobrze
pat. 14 cyfr wykonywałoby się 10 godzin tą techniką.
9 paź 13:39
Trivial:
Bez dodatkowych informacji o tym, jaka ta liczba musi być aby spełniać ten warunek będzie
raczej ciężko.
9 paź 13:40
xXx: Vizer, nie wiem czy ja na dobra strone wchodze ale mi dziala haslo: 534913 o.O
9 paź 13:41
Vizer: To dobre hasło, ale ja napisałem wyżej liczbę która jest wynikiem równania sum
13(N)=N. A
hasłem jest czynnik pierwszy tej liczby co jest małym piwem do znalezienia. Dzięki
Trivial za źródło, zaraz sobie przestudiuje to
9 paź 13:44
xXx: a no tak to już jasne
9 paź 13:48
Vizer: Haha, komentarz na początku bezcenny...
9 paź 13:49
9 paź 13:50
Vizer: O dzięki
xXx na pewno się przyda.
9 paź 13:51
Trivial: To
Vizer, jak masz jakieś wątpliwości co się tam dzieje to pisz, choć tu nie ma nic
skomplikowanego. Ja idę coś upolować na obiad.

Będę za jakąś godzinę.
9 paź 13:58
Trivial: I jak tam
Vizer?
9 paź 15:32
Vizer: Wiesz Trivial ja jestem początkującym użytkownikiem z języka C++ i nie jestem w stanie za
dużo odczytać z tego programu.
9 paź 20:43
Trivial: Jest napisany nieczytelnie, żeby szybciej działał (obciążenie przerzucone z procesora na
pamięć).
Nic tam trudnego nie ma, w każdej pętli dzieje się to samo, tylko na kolejnym poziomie
zagłębienia.
9 paź 20:52
Vizer: to może powiedz mi na czym polega "magiczna tabelka"
9 paź 20:53
Trivial:
magicArray[n][k] = power(n, 13) − n*power(10,k);

magicArray(n,k) = n
13 − n*10
k.
9 paź 20:55
Trivial: n13...
9 paź 20:55
Vizer: ok już coś kapie z Tego programu

Dzięki za poświęcenie dużej ilości czasu na to zadanie,
patrząc na to jedno zadanie mogę się spodziewać większej ilości ciekawych zadań
9 paź 20:59
Trivial: Wypełniam tabelkę wszystkimi możliwymi wartościami n ∊{0, 1, ..., 9} oraz k ∊ {0, 1, ..., 11}.
Potem sprawdzam wszystkie możliwości i tyle.
9 paź 20:59
Trivial: Chcesz jakieś proste zadanka na początek?
9 paź 21:02
Vizer: Trivial wiszę Ci piwko, może jak Ty AGH to trzeba złamać stereotypy o niekontaktowaniu się
studentów z innych wydziałów
9 paź 21:03
Trivial: To nie było o studentach, tylko o wydziałach.
9 paź 21:04
Trivial: I tak muszę przypomnieć sobie jak się programowało w C, bo przez całe wakacje nic nie pisałem.
9 paź 21:05
Vizer: Nie wiem,
Trivial na razie mam jeszcze dwa zadania z ćwiczek i muszę je napisać

A może
wiesz skąd zdobyć książkę ze standardami Pascala

9 paź 21:06
Trivial:
Ja nie znam Pascala, nie miałem z nim żadnej styczności − tym bardziej nie znam żadnych książek
o nim. Jak dla mnie Pascal to archaizm − ani to szybkie, ani łatwe, ani nie uczy zarządzania
pamięcią.
9 paź 21:08
Vizer: No wiem, a ja mam obowiązek w nim pisać... A tak chciałbym nauczyć się czegoś innego...
9 paź 21:09
Trivial:
Na początek idealne jest C − tam musisz się troszczyć o wszystko, a przede wszystkim wiedzieć
jak działa pamięć. Język sam za ciebie nic nie zrobi.

Ale do nauki algorytmów dużo lepszy
jest jakiś abstrakcyjny pseudokod (ten z książek Cormena jest fajny).
9 paź 21:12
Vizer: Tak Cormen, mam go podanego w literaturze, chyba trzeba będzie zacząć go czytać, chodź ta ilość
stron
9 paź 21:14
Trivial: Tylko niewiele ponad 1000.

I wystarczy znać pierwsze 500, reszta to poziom 'pro'.
9 paź 21:15
Trivial:
A jakie masz te zadanka jeśli można wiedzieć?

Nie będę pomagał nie pytany.
9 paź 21:19
Vizer: Sorrki, oglądałem audycję wyborczą i nie byłem na forum. Zadania:
1) program liczący NWD dla dowolnych n liczb
2) program który powie czy dwie dane liczby są zaprzyjaźnione
Wszystko w Pascalu.
9 paź 22:03
Trivial: dasz radę!
9 paź 22:07
Vizer: Mam nadzieję, wydają się nie trudne
9 paź 22:08
Trivial: W porównaniu do poprzedniego trudność jest znikoma.
9 paź 22:09
Godzio:
O ! Ja kiedyś napisałem program dotyczący NWD. Dawno to było
9 paź 22:10
Mateusz: Moze ja cos dorzucę
Napisz program w Pascalu ktory znajduje największą i najmniejszą z n liczb wprowadzonych z
klawiatury
Napisz program, który odczyta współrzędne środka koła x,y oraz współrzędne dwóch punktów A i B.
Na tej podstawie ma stwierdzić, czy punkty te mogą należeć do okręgu o środku x,y. Jeśli tak,
program powinien wypisać słowo "TAK, w przeciwnym razie program powinien wypisać słowo "NIE".
10 paź 11:27
Mateusz: Oczywiscie to w ramach cwiczen dla
Vizera zeby sie nie nudził
10 paź 11:38
xXx: odczyta współrzędne z takiej postaci (x−a)2+(y−b)2=r2 tak?
10 paź 17:12
Mateusz: tak
10 paź 17:39
Mateusz: oj widze ze mi sie wkradły dwa rozne słowka okrag i koło chodzi oczywiscie o okrąg
10 paź 17:41
Trivial: Dla koła byłoby ciekawsze.
10 paź 17:42
Mateusz: Moze i byc dla koła nie ma problemu moze napisac drugi taki sam program w pascalu albo z menu
zeby było do wyboru menu mogłby zbudowac z wykorzystaniem instrukcji case oraz pętli repeat
10 paź 17:53