Liczby zespolone
Jordan: Czy liczby zespolone są trudne ?
8 paź 10:02
think: liczby zespolone są piękne

a wszystko co piękne wymaga pewnego wysiłku...
8 paź 10:04
Jordan: a nauczysz mnie tego ?
8 paź 10:05
Jordan:
8 paź 10:05
think: 
obawiam się, że nie mam na to dość czasu, ale mogę spróbować wytłumaczyć Ci jakieś zadania.
8 paź 10:07
Jordan: wlasnie nie mam żadnych zadań na razie była sama teoria to może ty napiszesz mi jakiś prosty
ale naprawde prosty przykład zadania może zrobie
8 paź 10:08
think: zaznacz na układzie współrzędnych liczbę z = 2i − 4
znajdź sprzężenie liczby z oraz kąt φ
8 paź 10:12
Jordan: miało być proste
8 paź 10:13
Jordan: chyba jedynie umiał bym ten punkt zaznaczyć
8 paź 10:14
Jordan:

dobrze ?
8 paź 10:16
think: no to rysuj
8 paź 10:16
think: dobrze, teraz sprzężenie, to nic innego jak odbicie tego punktu względem osi OX
8 paź 10:17
Jordan:

tak ?
8 paź 10:19
Jordan: względem osi OX ?
8 paź 10:19
Jordan: a racja
8 paź 10:20
think:

co do φ, to na rysunku
8 paź 10:20
think: żeby nie było wątpliwości masz podać wartość kąta a nie oznaczyć go na rysunku
8 paź 10:22
Jordan: w zeszycie mam zanotowany jakis wzór |Z|(cosφ + i * sinφ) tutaj się przyda czy nie bardzo

?
8 paź 10:27
Jordan: czekaj ten kąt to jest to czarne które oznaczyłeś ?
8 paź 10:30
think: do tego wzoru musisz wyznaczyć φ bez niego nic nie zdziałasz
8 paź 10:39
Jordan: no racja to ten czarny ma π − 0,5 tak ?
8 paź 10:43
think: masz podać φ dla z = 2i − 4
8 paź 10:45
think: | | π | |
a ten czarny jeśli już to tak na oko to π − |
| |
| | 4 | |
8 paź 10:46
Jordan: no to policzyłem a tobie ile wyszło ?
8 paź 10:47
Jordan: no racja ja policzyłem tangens kąta a nie kąt
8 paź 10:48
Jordan: pewnie powoli się już wkurzasz to podaj mi wynik do tego czarnego a ja sobie sam wywnioskuje
8 paź 10:50
a: Parę zadanek zaawansowanych z liczb zespolonych
Oblicz:
| | √3 − i | | √3 − i | | √3 − i | |
1 + |
| + ( |
| )2 + .... + ( |
| )20 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Przedstaw w postaci kartezjańskiej liczby
√1 + 2i
| | z | |
Niech z = (√3 − i)5. Obliczyć moduł ze sprzężenia i arg( |
| ) |
| | i | |
8 paź 10:55
think: nie wkurzam się, po prostu chcę abyś się trochę pogłowił

życzę powodzenia a na ten czas muszę
lecieć
8 paź 10:56
Jordan: ok cześć
8 paź 10:58
8 paź 11:50