Wyrażenie wymierne ; X
Endo: No i stanęłam...

Się powtórzę i znowu poproszę o pomoc, tym razem z trochę dłuższym rozwinięciem, jak oczywiście
można...
| | 19x−1 | |
Rozwiąż równanie |
| =−3x |
| | 7−x | |
| | 1 | |
Dziedzina mi tu wyszła taka. D= R/{7, |
| } |
| | 19 | |
| | 2 | |
Określ dziedzinę wyrażenia |
| +4. Dla jakiego x wartość tego wyrażenia jest =0. |
| | x−3 | |
| | 344−9 | |
Określ dziedzinę wyrażenia |
| i sprowadź do najprostszej postaci |
| | x2−3 | |
8 paź 00:19
Trivial: | | 0 | |
W pierwszym: ale licznik bez problemu może być zerem. |
| = 0. |
| | 3 | |
8 paź 00:20
Endo: Trivial nie powiem, że nie, ale na Ciebie liczyłam i sie chyba przeliczyłam.
Jak to tak? Można jaśniej. Tak, dobrze sobie myślisz, mógłbyś jak takiej odmóżdżonej trochę.
Kompletnie sie nie orientuje, nie byłam na tych lekcjach z wyrażeń etc. wiem tyle co prawie
nic...
8 paź 00:26
8 paź 00:33
Endo: Ręce Ci opadną, ale ciężka sprawa

W zasadzie i głównie chodzi mi o to, jak ja mam to wyliczyć/obliczyć ?
8 paź 00:41
Trivial:
Dziedzina funkcji to określenie, dla których x funkcja ma sens.
W ułamkach nie możemy dzielić przez zero, a więc mianownik≠0
D: 7−x ≠ 0 →x≠7 ← jeżeli potem nagle wyszłoby nam takie rozwiązanie, to je odrzucamy.
Teraz mnożymy obustronnie przez 7−x
19x−1 = −3x(7−x)
= −21x + 3x
2
Porządkujemy...
3x
2−40x+1 = 0
Δ = ... ← monstrualna
Pewnie w poleceniu pytali tylko o dziedzinę.
8 paź 00:48
Endo: Ooo

Do dziedziny sobie doszłam, ale właśnie to co piszesz dalej nie mogłam rozgryźć. Problem w tym,
że nie pytali tylko o dziedzinę, w zasadzie w ogóle o nią nie pytali, chcieli rozwiązania tego
równania i o...
8 paź 00:55
Trivial: Można policzyć, ale wyjdą brzydkie pierwiastki.
8 paź 00:56
Endo: W takim bądź razie rozwiązaniem końcowym będzie? 3x2−40x+1=0 ? A raczej czy tak mam zostawić
razem z dziedziną?
Brzydki to chyba profesor miała humor, że takim zadaniem poczęstowała...
8 paź 00:59
Trivial:
Jeżeli polecenie jest rozwiąż równanie, to niestety trzeba pociągnąć dalej.
Δ = 1600 − 12 = 1388 = 4*347;
√Δ = 2
√347.
| | 40±2√347 | | 20±√347 | |
x = |
| = |
| . |
| | 6 | | 3 | |
Znak ± oznacza, że tak naprawdę w tym zapisie ukrywają się dwa rozwiązania (możemy albo dodać,
albo odjąć
√347). Mogliśmy napisać x
1=... i x
2=..., ale byłoby dłużej, a jak wiadomo
papier trzeba oszczędzać.
8 paź 01:04
Endo: O mamo... I to tylko punktowane przez 2. To nawet nie chcę myśleć jak wykonać te za 4pkt.
Normalnie nie chce mi sie wierzyć, że takie cudo dała... znak ± jest mi obcy w wyrażeniach na
takim etapie jak jesteśmy. Ale jestem Ci wdzięczna przeogromnie, bez Ciebie ustałabym jak słup
soli. Przeogromne dzięki!

Wybacz mi, wykorzystam Cie jednak jeszcze...
Czy w dalszych dwóch tez byś pomógł?
| | 3x4−9 | |
Z tym, że w ostatnim sie pomyliłam, będzie |
| |
| | x2−3 | |
8 paź 01:13
Godzio: x = ±1 ⇔ (x = 1 lub x = −1) (takie żeby za dużo nie pisać)
8 paź 01:14
Trivial:
Dziedzina na takiej samej zasadzie, czyli mianownik≠0.
D: x2−3 ≠ 0
(x−√3)(x+√3) ≠ 0
x ≠ ±√3. ← dziedzina.
A teraz pokombinuj wzorem a2−b2 = (a−b)(a+b), żeby coś poskracać.
8 paź 01:22
Endo: | | 2 | |
No dobra, damy radę, a jak ruszyć z drugim? |
| +4 dla jakiego x wartosc tego wyra. jest |
| | x−3 | |
rowna 0?
8 paź 01:26
Trivial:
Hmm, w sumie to niewiele da. Chyba pytają o to, żeby podzielić wielomian w liczniku przez
wielomian w mianowniku. To proste. Jeżeli nie wiesz co tutaj się dzieje, to zapytaj.
3x2+9
3x
4 − 9 : x
2−3
−3x
4+9x
2
9x
2−9
−9x
2+27
18 ← reszta z dzielenia.
| 3x4−9 | | 18 | |
| = 3x2+9+ |
| ← jak dla mnie to jest już wystarczająco proste. |
| x2−3 | | x2−3 | |
8 paź 01:27
Trivial:
Dziedzina?
Potem mnożymy obustronnie przez (x−3) i rozwiązujemy.
8 paź 01:29
Trivial:
| | 3x4−9 | |
Wcześniejszy przykład, czyli |
| może być źle przepisany. Jeżeli byłby takiej |
| | x2−3 | |
postaci:
| x4−9 | |
| to wtedy już szybko go możemy uprościć korzystając ze wzoru który podałem |
| x2−3 | |
wyżej.
| x4−9 | | (x2−3)(x2+3) | |
| = |
| = x2+3. |
| x2−3 | | x2−3 | |
Pamiętamy o odpowiedniej dziedzinie; D: x≠±
√3.
8 paź 01:32
Endo: No przecież jakbym wiedziała, nie trułabym Ci głowy już tyle czasu.

Te równania z wyrażeniami wymiernymi to coś na = czarnej magi. Żeby ruszyć z poprzednimi 3
musiałam sobie sama ogarnąć tę dziedzinę, podstawianie etc. Ale tu ni tete... kompletnie się
gubię. Jak mnie naprowadzasz to i owszem świecą lampki

, ale bez tego ciężko.
8 paź 01:35
Endo: | | 3x4−9 | |
Jeżeli chodzi o przykład, to jest on dokładnie taki |
| |
| | x2−3 | |
8 paź 01:37
Trivial:
No ale to akurat jest dużo prostsze niż poprzednie.
D: x−3≠0 → x≠3
Mnożymy przez (x−3)
2 + 4(x−3) = 0
2 + 4x − 12 = 0
4x = 10
| | 5 | |
x = |
| . ← porównujemy z dziedziną i jest OK. |
| | 2 | |
8 paź 01:37
8 paź 01:53
Trivial:
8 paź 01:54