Oblicz
Ola: 0,52x2−x ≥ 1
3 paź 16:07
filip: (0.5)(2x2−x)≥(1)1
2x2−x≥1
2x2−x−1≥0
Δ=9
x1=−0.5
x2=1
odp x:ε(−∞;−0.5), <1;+∞)
3 paź 16:43
Mateusz:
Sprowadz do jednakowych podstaw i opusc je i rozwiaż nierównosc zeby sprowadzic do jednakowej
podstawy pomysl do jakiej potego trzeba podniesc 0,5 aby otrzymac 1
3 paź 16:43
Ola: no wiem, ale wlasnie nie wiem co to za potega

filip − zle zrobiles
3 paź 16:45
3 paź 16:49
Eta:
0,50=1
0,52x2−x≥0,50
2x2−x ≤0 .... zmiana zwrotu nierówności, bo f.wykładnicza jest malejąca 0,5 €(0,1)
dokończ...
3 paź 16:50
Mateusz: No dobrze ze
Eta dorzuciła swoje bo zapomniałem o monotonicznosci f wykładniczej
3 paź 16:51
Ola: o no przeciez! dzieki
3 paź 16:56