tożsamości trygonometryczne
kaśka: cos2α−sin2α=2cos2α−1
mam sprawdzić czy podane równania są tożsame. nie wiem jak się do tego zabrać. proszę, niech mi
to ktoś wytłumaczy.
2 paź 18:54
sushi_ gg6397228:
1−trygonometryczna znasz
2 paź 18:55
kaśka: no tak
2 paź 18:59
sushi_ gg6397228:
to ja tutaj zapisz
2 paź 19:00
kaśka: sin2α+cos2α=1
2 paź 19:00
sushi_ gg6397228:
to przenies cosinusa na druga strone i zapsiz jeszcze raz ten wzor, po przeksztalceniu
2 paź 19:01
kaśka: sin2α=−cos2α
2 paź 19:04
sushi_ gg6397228:
a gdzie sie podziala 1, co wczesniej stala po prawej stronie
2 paź 19:05
kaśka: aha ... gapa ze mnie .... sin2α=1−cos2α
2 paź 19:06
sushi_ gg6397228:
i teraz podstaw do lewej strony swojego wyjsciowego rownania
2 paź 19:07
kaśka: cos2α−1−cos2α=2cos2α−1 .... moment ... a czy przy podstawianiu też się zmienia znaki?
2 paź 19:09
sushi_ gg6397228:
przeciez tam bylo
cos2 x− (....)=..... nikt nie kazal przepisywac prawej strony, musimy ja pokazac ze taka
bedzie
2 paź 19:10
kaśka: cos2α−(1−cos2α)=
cos2α−1+cos2α=
2cos2α−1
L=P
dobrze?
2 paź 19:14
sushi_ gg6397228: i gra muzyka
L= ...... = .... = ... = ... = P
2 paź 19:15
kaśka: ok, dziękuję

już rozumiem. nawet to nie jest takie trudne.
2 paź 19:17
2 paź 19:19
kaśka: ok i jeszcze raz dzięki
2 paź 19:20