pilne
kuba 111: Dane są wektory AC = [12,3] , BC =[9,9] oraz punkt A(−5,3).Wyznacz równania prostych w ktorych
zawierają się wysokości trójkąta ABC
2 paź 17:37
think:

A = (−5,3)
AC = [12,3]
C = (x
c, y
c)
AC = [x
c − (−5); y
c − 3]
x
c + 5 = 12 ⇒ x
c = 7
y
c − 3 = 3 ⇒ y
c = 6
Znasz współrzędne punku A i C, teraz podobnie wyznacza się wierzchołek B
BC = [9, 9]
B = (x
b, y
b)
C = (7, 6)
BC = [7 − x
b; 6 − y
B]
7 − x
b = 9 ⇒ x
b = −2
6 − y
b = 9 ⇒ y
b = −3
teraz wyznaczasz proste AB, AC, BC i proste do nich prostopadłe odpowiednio przechodzące przez
wierzchołek C, B, A.
3 paź 10:02
Eta:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1214.html
zatem:
wysokość BD : 12x+3y+c
1=0 i B(−2,−3)
−24−9+c
1=0 => c
1=−33
BD: 12x+3y−33=0 −−− to równanie ogólne
BD: y= −4x+11 −−− równanie kierunkowe
podobnie pozostałe ...... ( zobacz w linku, który podałam
3 paź 11:52
Eta:
poprawiam chochlika
c1= 33
BD: 12x+3y +33=0
BD: y= −4x −11
3 paź 12:02