rozbijanie na czynniki
IRU: jak rozbić x4 − 6x2 +9 na dwa nawiasy ?
2 paź 15:29
ICSP: x4 − 6x2 + 9 = (x2−3)2 = (x−√3)2(x+√3)2
2 paź 15:31
Eta:
x4−6x2+9=(x2−3)2
2 paź 15:32
Iza: x4−6x2+9=x2(x2−6)+9=(x2−6)(x2+9)
2 paź 18:07
Gustlik: Iza, nie wprowadzaj innych w błąd, masz źle. Rozwiązanie Ety, dokończone przez
ICSP jest poprawne.
Żebyś mogła to tak rozłożyć, jak zrobiłaś, musiałabyś mieć powtórzony nawias (x2−6) przy 9,
czyli x2(x2−6)+9(x2−6), a nie masz.
2 paź 22:52
ola: Rozłóż na czynniki
W(x)=x4+6x2+9
3 paź 10:22
Radek:
W(x)=(x2+3)2
3 paź 10:23
ola: w książe z tyłu w odpowiedziach jest : w(x)=(x2+3)(x2+3)
wiesz jak to rozwiązać aby była taka odpowiedz?
3 paź 10:30
bezendu:
Przecież to jest to samo
3 paź 10:32
ola: haha teraz widze xd dzieki
3 paź 10:32
matyk: a*a=a
2
3 paź 10:32
ola: ale jak to rozwiązać?
3 paź 10:33
bezendu:
patrz na post
matyka
3 paź 10:35
matyk: Tu nie trzeba nic rozwiązywać. Masz już gotowe rozwiązanie powyżej. Np post Ety
3 paź 10:36
ola: tylko, że ja nie rozumiem skąd takie rozwiązanie
3 paź 10:39
bezendu:
Bo nie znasz wzorów skr.mnożenia
3 paź 10:39
matyk: wzór skróconego mnożenia
(a+b)2=a2+2ab+b2
3 paź 10:40
ola: i wszystko jasne, dziękuje
3 paź 10:42
ola: a W(x)=125x
3−150x
2+60x−8
3 paź 10:45
matyk: wyłącz 2 na początek
3 paź 10:46
bezendu:
(5x−2)3
3 paź 10:47
ola: jak?
3 paź 10:47
ola: no odpowiedz to ja mam w książce, potrzebuje pomocy tylko jak uzyskać taką odp
3 paź 10:48
3 paź 10:50
ola: W(x)=5x
4−5x
3 paź 11:10
bezendu:
W(x)=5x(x−1)(x2+x+1)
3 paź 11:19