4.26 b) i d) z książki do klasy III Kłaczkowa
Delisle: Witam, mam problem z dwoma podpunktami:
b)log
x10 + 2log
10x10 − 3log−{100x}10 = 0
rozwiązałem to, aż do momentu gdy podstawiam pod log
x10 zmienną t i wychodzi mi
logicznym krokiem byłoby sprowadzenie tego do wspólnego mianownika. I wszystko idzie dobrze, aż
do momentu gdy
bo przemnożeniu obu stron przez kwadrat mianownika wychodzi
4t
4 + 14t
3 + 14t
2 + 4t = 0
Ktoś ma pomysł gdzie namieszałem?
Drugi podpunkt to d) 2log
x3 * log
3x3 = log
9√x3
Tutaj już oprócz założeń zrobić nie umiem nic − nie mam pojęcia co zrobić z tym mnożeniem.
29 wrz 09:17
sushi_ gg6397228:
nikt nie kaze wymnazac
| LICZNIK | |
| = 0 <===> LICZNIK=0 |
| MIANOWNIK | |
29 wrz 09:23
think: wcale nie trzeba tego mnożyć przez kwadrat mianownika...
zresztą źle podstawiłeś...
jeśli log
x10 = t
| | logx10 | | logx10 | | logx10 | |
log10x10 = |
| = |
| = |
| |
| | logx10x | | logx10 + logxx | | 1 + logx10 | |
czyli będzie z podstawienia:
29 wrz 09:29
sushi_ gg6397228:
d) to dziedzina a potem zamiana podstaw logarytmów na wspolna, na razie nie patrz czy jest
mnozenie czy dodawanie czy odejmowanie
29 wrz 09:29
Delisle: | | c | |
hm, użyłem clogab = |
| |
| | logba | |
ale to co proponujesz rzeczywiście wydaje się mieć więcej sensu
29 wrz 09:31
think: już wiem czemu Ci nie wyszło bo podstawiałeś t za log
x10 a z tego wzoru podstawiasz za
log
10x

bo wzór jest poprawny
29 wrz 09:47
Delisle: | | √10 | |
Dobrze, dziękuję za b) − wyszło mi |
| czyli wynik zgodny z odpowiedziami |
| | 10 | |
Za co mam cały czas problem z d)
| | logx3 | | logx3 | |
2logx3 * |
| = |
| |
| | logx3x | | logx9√x | |
Nie mam pojęcia co dalej
29 wrz 09:49
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
logx 9 + logx √x= 2 logx 3 + |
| logx x |
| | 2 | |
29 wrz 09:55
Delisle: huh, jak do tego doszedłeś?
29 wrz 09:59
think: możesz skorzystać z tego samego wzoru co w poprzednim podpunkcie

i podstawić t = log
3x
29 wrz 10:01
29 wrz 10:01