trzeba wykonać działanie
ulka:
2(x−2)3−(2x−1)3
25 wrz 19:20
ulka: proszę o pomoc trzeba wykonać działanie
3(x−2)3−2(2x−1)3+4x(2x−1)2
25 wrz 19:23
25 wrz 19:24
krystek: Stosuj wzory (Δ − Ω)3= Δ3 − 3Δ2Ω + 3ΔΩ2 −Ω3
25 wrz 19:24
ulka: probowalam ale nie wychodzi mi wynik w działaniu 2(x−2)3 − (2x−1)3 powinno wyjść −6x3+18x−15
a tu nic
pomocy
25 wrz 19:35
Eta:
zgodnie ze wzorem (a−b)3= a3 −3a2b+3ab2−b3
2(x−2)3 −(2x−1)3=
=2( x3−6x2+12x −8) −( 8x3−12x2+6x−1)= 2x3−12x2+24x−16 −8x3+12x2−6x+1=....
25 wrz 21:19