ktoś pomoże???
Aneta: Wykonaj dzielenie wielomianu (9x4−12x3−12x2+31x−16):(x−2)
Rozwiąż równanie wymierne (x+5)/(3x−6)−(2x−3)/(2x−4)=1/2
25 wrz 18:10
ICSP: znowu ty
25 wrz 18:13
25 wrz 18:14
25 wrz 18:14
Aneta: ja dopiero pierwszy raz daję te zadanie nie wiem o co Ci chodzi
25 wrz 18:15
25 wrz 18:23
Aneta: przyjrzyj się rózni się ono trochę bo tam jest w mianowniku3x+6 a ja mam 2x−6
25 wrz 18:28
Aneta: znacz mam 3x−6
25 wrz 18:28
ICSP: bo to masz jeszcze prościej.
(3x − 6) = 3(x−2)
(2x−4) = 2(x−2)
| x+5 | | (2x−3) | | 1 | |
| − |
| = |
| |
| 2(x−2) | | 3(x−2) | | 2 | |
Przemnażam przez 6
| 3x + 15 | | 4x − 6 | |
| − |
| = 3 |
| x−2 | | x−2 | |
Do wspólnego mianownika i "na krzyż". Jak masz problem z przemnożeniem na krzyz zapisz 3 =
25 wrz 18:31
Aneta: pomyliłeś się mianownik wstawiłes ten pierwszy pod drugi licznik ale juz rozumiem wyszło mi ze
x =1
25 wrz 18:43
ICSP: rzeczywiście. Pomyliłem się

Powinienem sobie najpierw na kartce to jakoś normalnie napisać.
Jednak.
| x+5 | | 2x+3 | | 1 | |
| − |
| = |
| |
| 3x−6 | | 2x−4 | | 2 | |
wstawiam x = 1
x = 1 nie jest rozwiązaniem tego równania
25 wrz 18:49
Aneta: hahaha znowu się pomyliłeś bo w drugim liczniku napisałeś 2x+3 a jest 2x−3 ja raczej dobrze
obliczyłam sprawdz
25 wrz 18:56
ICSP: | x+5 | | 2x−3 | | 1 | |
| − |
| = |
| |
| 3x−6 | | 2x−4 | | 2 | |
No na oko widać że źle.
| | 25 | |
Teraz ty sprawdź dla x = |
| |
| | 7 | |
25 wrz 19:00
Aneta: i w ogóle się pomyliłeś bo w 1 liczniku jest x+5 czyli 1 +5 =6 a nie jakies 7 Ci wyszło
25 wrz 19:00
Aneta: kurde zle obliczyłam
25 wrz 19:08
25 wrz 19:12
ICSP: obliczyłem
25 wrz 19:13
Aneta: wydaje mi się że dobrze obliczyłam ale jak podstwiam potem w x te 1 to nie zgadza mi się
wychodzi −2 i 1/2 a to nie równa się 1
25 wrz 19:17
Aneta: nie równa się 1/2
25 wrz 19:17
Aneta: możesz napisać swoje obliczenia

?
25 wrz 19:18
Nikka: D: x≠2
| x+5 | | 2x−3 | | 1 | |
| − |
| = |
| /*6 |
| 3(x−2) | | 2(x−2) | | 2 | |
| 2x+10−6x+9 | | 3(x−2) | |
| − |
| = 0 |
| x−2 | | x−2 | |
−7x +25 = 0
...
25 wrz 19:22
Aneta: już wiem dlaczego zle mi wyszło bo napisałam jakk tam jest w liczniku 2x+10−6x+9 a ja napisałam
2x+10−6x−9 i dlatego dzięki Nikka
25 wrz 19:28
Nikka:
25 wrz 19:29