równanie
Beata: Rozwiąż równanie wymierne x+5/3x+6−2x−3/2x−4=1/2
19 wrz 12:37
Eta:
zapisz to porządnie ..
tak ma być?
19 wrz 12:40
Eta:
| x+5 | | 2x−3 | | 1 | |
| − |
| = |
| , D: x≠ −2 i x≠ 2 |
| 3(x+2) | | 2(x−2) | | 2 | |
pomnóż obustronnie przez 2*(x−2)(x+2)
(x+5)*(x−2) −(2x−3)*(x+2) =1*(x−2)(x+2)
teraz uporządkuj i podaj rozwiązanie, pamiętaj o dziedzinie
19 wrz 12:44
ICSP: zapisz to porządnie a
Eta sama zapisujesz

Nie ładnie, nie ładnie.
19 wrz 12:44
ICSP: a nie przez 6*(x−2)(x+2) ?
19 wrz 12:45
Eta:
Bo nie lubię dręczyć uczniów
19 wrz 12:45
Eta:
ojjj .... tak 6(x−2)(x+2)

popraw koleżance ten mój zapis
19 wrz 12:47
Eta:
Idę wypić

......
19 wrz 12:48
ICSP: 2*(x+5)(x−2) − 3(2x−3)(x+2) = 3(x−2)(x+2)

Dobrze?
19 wrz 12:48
Eta:
ok !
19 wrz 12:56
Beata: jeszcze pomoglibyście mi rozwiązać inne zadanie?wykonaj dzielenie wielomianu

9x4−12x3−12x2+31x−16):(x−2) ale nie według schematu Hornera bo tak wiem jak to zrobić ale
tym drugim sposobem bo coś mi nie wychodzi
19 wrz 14:00
Beata: (9x4−12x3−12x2+31−16):(x−2)
19 wrz 14:02
Beata: jejku x zgubiłam
19 wrz 14:02
Beata: (9x4−12x3−12x2+31x−16):(x−2)
19 wrz 14:03
19 wrz 14:08
sushi_ gg6397228:
to juz wczoraj bylo liczone przez panne
M. co zmieniala nicki
poczytaj instrukcje i postaraj sie sama zrobic, bo nie sztuka przepisac gotowca i dalej nic nie
umiec
https://matematykaszkolna.pl/strona/107.html
19 wrz 14:09
Beata: sushi to ja jestem tą panną M.
19 wrz 14:27
19 wrz 14:30
sushi_ gg6397228:
to trzeba porobic i przyjrzec sie dokladnie−−> uwaga na mnozenie o rożnych znakach−−> pewnie
tutaj jest problem
bo mamy (−2)* "coś" i potem trzeba to zapisac o przeciwnym znaku
19 wrz 14:32
Beata: czekam az mi w końcu zrobisz to mam nadzieję ze się doczekam
19 wrz 14:34
sushi_ gg6397228:
wrzuc moneteeee
19 wrz 22:37
ICSP: Beato, Magdo czy jeszcze jakoś inaczej.
sushi gg6397228 nie robi zadań tylko podpowiada jak je robić wiec jeśli czekasz na
rozwiązanie to czekaj.
19 wrz 22:40
Trivial:
sushi, mogę zadać niedyskretne pytanie?

Czym się zajmujesz?
19 wrz 22:41
oskar mierzejewski: βγπΔΔΩ∭
14 mar 19:43