Oblicz pole i wsykośc rombu
niemampojecia: Bok rombu ma długość 4 cm, a suma długości jego przekątnych jest równa 10 cm. Oblicz pole i
wysokość tego rombu.
Zadanie wydawałoby się proste, ale nie wiem czy jestem aż taka ciemna, że nie potrafię tego
zrobić
25 wrz 14:40
sushi_ gg6397228:
uklad rownan
1. trojkat prostokatny (bok rombu, polowa przekatnej1, polowa przekatnej2)
2. suma długości jego przekątnych jest równa 10 cm
25 wrz 14:49
niemampojecia: tzn.?
25 wrz 14:56
sushi_ gg6397228:
zrob rysunek i zapisz literkami i cyferkami te gotowe rownania podane słownie
25 wrz 14:58
25 wrz 15:14
niemampojecia: a2 + b2 = 16
a + b = 10
Jak dalej?
25 wrz 15:15
sushi_ gg6397228:
przeciez na obrazku masz polowe przekatnej1 i polowe przekatnej2
wiec popraw literki swoje i zaraz bedzie ok
25 wrz 15:20
niemampojecia:
1/2a2 + 1/2bb = 16
a+b=10
25 wrz 15:22
niemampojecia: sorry, w tym pierwszy miało być 1/2b2
25 wrz 15:22
sushi_ gg6397228:
a nie mozna zrobic
przekatna 1= 2a
przekatna2= 2b i nie bedzie ulamkow; popraw jeszcze raz zapis
25 wrz 15:23
sushi_ gg6397228:
taki zapis jest niepoprawny 1/2a2, musi byc (1/2a)2= 1/4a2
25 wrz 15:24
niemampojecia:
a2 + b2 = 15
a+b = 10
25 wrz 15:24
sushi_ gg6397228:
druga linijka źle zapsiana; 16 w pierwszej
25 wrz 15:27
niemampojecia:
a2 + b2 = 16
2a + 2b = 10
25 wrz 15:28
sushi_ gg6397228:
teraz jest ok; mozna w drugim podzielic przez 2, wyznaczyc a lub b i podstawic
do pierwszego
pamietac a,b>0
25 wrz 15:32
niemampojecia: ok, dziękuję za poświęcenie czasu

A jak obliczyć wysokość?
25 wrz 15:33
25 wrz 15:37
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
25 wrz 15:37