wzory skróconego mnożenia
gg 377227468: Oblicz: (x+1)(x−1)+(x+2)(x−2)−(x+3)(x−3) dla √3
25 wrz 13:27
karuś:
25 wrz 13:28
karuś: Oblicz: (x+1)(x−1)+(x+2)(x−2)−(x+3)(x−3) dla √3
25 wrz 13:28
Gustlik: Skorzystaj z (a−b)(a+b)=a2−b2
x2−1+x2−4+x2−9=... → dokończ, zredukuj wyrazy podobne, a następnie podstaw za x=√3.
25 wrz 13:41
25 wrz 13:54
Eta:
@
Gustlika ...... masz błąd w przekształceniu
25 wrz 13:55
Gustlik: Eta Masz rację, nie zauważyłem tego minusa na końcu.
Będzie tak:
x2−1+x2−4−x2+9=...
25 wrz 21:40
Eta:
100% racji

pozdrawiam
25 wrz 21:42
Gustlik:
25 wrz 23:27