Oblicz wartość wyrażenia; dla x = √3 (wzory skróconego mnożenia)
olka: (x+1)(x−1)+(x+2)(x−2)−(x+3)(x−3) dla x=√3
25 wrz 13:36
Eta:
zastosuj wzór (a+b)(a−b)= a2−b2
napisz co otrzymasz sprawdzimy ....
25 wrz 13:37
olka: Więc sprawdźcie, gdzie zrobiłam błąd (ma wyjść wynik:7). a mi wychodzi tak:
(x+1)(x−1)+(x+2)(x−2)−(x+3)(x−3) =( x
2−1
2)+(x
2−2
2)−(x
2−3
2)= x
2−4= (√3)−4= 3−4 = −1 (a
ma być nie −1 tylko 7) gdzie popełniłam błąd
25 wrz 13:48
Eta:
= x1−1 +x2−4 −x2+9=....
25 wrz 13:51
Eta:
poprawiam chochlika

x
2−1+x
2−4 −x
2+9=....
25 wrz 13:52
lol: γγ
25 wrz 15:57
Eta:
Nie masz co robić

..... idź umyj nogi

25 wrz 15:59