trygonometria
marta: szybka pomoc z matmy potrzebna , najlepiej na gg: 3394056
22 wrz 21:39
Vizer: Pisz tu, na gg są ograniczone możliwości do pisania matematycznych symboli.
22 wrz 21:48
Mateusz: na gg nie bardzo da sie pomoc np narysowac trojkąt(jesli to zadanie z f trygonometrycznych w
trojkącie prostokątnym) wrzuc zadanie tutaj
22 wrz 21:49
marta: Wyznacz długość boków i miary kątów trójkąta prostokątnego ABC (kąt przy wierzchołku C jest
prosty), wiedząc, że kąt AC = 8cm i BAC= 30 stopni
jak to zrobic ? .
22 wrz 21:53
sushi_ gg6397228:
wiedząc, że kąt AC = 8cm zadanie niewykonalne
22 wrz 22:00
marta: 2. Droga górska wznosi się pod kątem 15stopni. Na ile wzniesiemy się po przebyciu 2km tej
drogi.
3.Oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego α mając dane:
sinα = 1/3
4. Sprawdź, czy istnieje kąt ostry α , taki że:
tgα=3/4 i sinα=35
5. Oblicz długość przyprostokątnych trójkąta prostokątnego jeżeli α jest jednym z kątów
ostrych:
tgα=7/24, a przeciwprostokątna ma długość 50cm.
22 wrz 22:01
VEVO:
22 wrz 22:09
VEVO: 3. Podpowiedź
sin
2α +cos
2α = 1
ctg wiadome że odwrotnie jak tg
22 wrz 22:11
sushi_ gg6397228:
do kazdego zadania zrob rysunek
https://matematykaszkolna.pl/strona/397.html
zadanie 1. 90
o+30
o=.... ile moze wynieść miara 3 kąta
zadanie 2. po zrobieniu rysunku i podpisanie kata i boku wybierz odpowiednia f.
trygonometryczna
zadanie 3 sin
2 a +co
2 a= 1 podstaw pod sinusa i wylicz cosinusa
| | 3 | | 3 | |
zadanie 4 tg a = |
| sinus a = |
| zrob rysunek trojkata prostokatnego 3,4,5 i |
| | 4 | | 5 | |
pomysl
zadanie 5 zaznacz dane na rysunku i oblicz jedna przyprostokatna; druga policz z Pitagorasa
22 wrz 22:12
marta: "zadanie 1. 90o+30o=.... ile moze wynieść miara 3 kąta"
spoko miare katow mam, a bokow skad mam wziąć

?
22 wrz 22:19
marta: spoko w zad.4 doszłam do rysunku , podpisalam i dalej nie wime jak
22 wrz 22:22
sushi_ gg6397228:
zadanie 1. masz wszystkie stopnie i bok AC to patrzysz na link i dopierasz odpowiednia funkcje
i ja liczysz
22 wrz 22:24
sushi_ gg6397228:
zadanie 4. zaznacz kat "α" miedzy bokami 4 i 5 i sprawdz czy tan i sin sie zgadzaja
22 wrz 22:25
marta:

a w zad.5 to przyprostokątne przecież wychodzą (Tak jak w zad.4) dzięki tg=7/24, czyli jak na
rysunku + to że znamy przeciwprostokątnej to pisze w zad. ze ma 50cm, wiec znamy wszystko, to
co tu liczyć eh?
22 wrz 22:28
marta: ale co ja mam w tym 4 sprawdzić ? w jaki sposób i jak wyliczyć w tym 1 ? plis pomóż ; <
22 wrz 22:31
marta: + tak wiem jestem pusta ; ( przepraszam .. , ale pomożciee , plis <3
22 wrz 22:32
sushi_ gg6397228:
| | 3 | |
masz sprawdzic czy sin a = |
| i tg a = {3}{4} |
| | 5 | |
zad1 rysunek zrobiony, katy podpisane i masz bok−−> patrz na link i uloz odpowiednia funkcje
22 wrz 22:33
sushi_ gg6397228:

co mozemy policzyc:
sin30
o czy cos30
o czy tg30
o czy ctg30
o
22 wrz 22:37
sushi_ gg6397228:
a 4 zrob moze tak
| | 3 | |
sin a = |
| policz cosinusa z sin2 a +cos2 a= 1 i policz tg a , potem sprawdz czy jest |
| | 5 | |
| | 3 | |
tyle samo co podali tj czy to bedzie tg a= |
| |
| | 4 | |
22 wrz 22:38
marta: w 4 wyszło mi tak:
tgα=3/4
3
2+4
2=c
2
9+16=c
2
25=c
2
5=c
sinα=3/5
3
2+5
2=c
2
9+25=c
2
34=c
2
pierwiastke z34=c
i co dalej ? o to chodziło

22 wrz 22:43
marta: ten rysunek to do 1 ? tak ? to policzymy sin30?
22 wrz 22:45
sushi_ gg6397228:
zad1. pudlo
22 wrz 22:53
sushi_ gg6397228:
zad4. policz jak podalem o22.38
22 wrz 22:53
marta: to jak ma być ?

ja już nie ogarniam
22 wrz 23:00
sushi_ gg6397228:
zad1, jaka musi byc funkcja zobacz na link
zad4 zrob jak napisalem m o 22.38
22 wrz 23:03
marta: spoko już wiem , w 4 bd sprzeczne

ale 1 nadal nie ogarniam , powiedz jaka bd funkcja
22 wrz 23:09
sushi_ gg6397228:
w 4 akurat bedzie prawda
zad1 masz sciage w linku zobacz jakie boki sie bierze przy danej funkcji
22 wrz 23:13
marta: nie wiem ; <
ej a w tym drugim to bd tylko tyleeee ? co tam ktoś roziwazał? i nic wiecej, do wyliczenia ,
tak?
22 wrz 23:20
joanna: przedstaw w postaci iloczynu liczb pierwszych liczbę 24i liczbę30
13 wrz 15:01
Vizer: Po co odgrzebywałaś stary temat?
13 wrz 15:09