trójkąt prostokątny- pomocy;(
dorota: Prosze o pomoc i wytłumaczenie

!
dany jest trójkąt prostokątny ABC. jedna z przyprostokątnych jezt o 4 dłuższa od drugiej..
jeden z kątów ostrych mam mairę 30 stopni. wyznacz długość krótszej przyprostokątnej
20 wrz 16:21
dorota: trójkąt prostokątny− pomocy

dorota: Prosze o pomoc i wytłumaczenie!
dany jest trójkąt prostokątny ABC. jedna z przyprostokątnych jezt o 4 dłuższa od drugiej..
jeden z kątów ostrych mam mairę 30 stopni. wyznacz długość krótszej przyprostokątnej
20 wrz 16:26
20 wrz 16:29
roman: będzie potrzebny tg v ctg
20 wrz 16:35
roman: tam górny kąt to wiadmo że 60 st.
20 wrz 16:35
sinuz:

tak wygląda rysunek do tego zadania
20 wrz 16:55
sinuz: wiadomo że długość tej drugiej, dłuższej przyprostokątnej można zapisać w taki sposób:
(x+4)√2
20 wrz 16:56
sinuz: przepraszam jest błąd
20 wrz 16:57
sinuz: miało być (x+4)√3
20 wrz 16:57
sinuz: znowu błąd
20 wrz 17:00
sinuz: jestem chory, bardzo przepraszam
20 wrz 17:00
sinuz: ta długość to x√3
20 wrz 17:01
sinuz: serio jestem chory wybaczcie
20 wrz 17:03
roman:

moim zdaniem jak już to tak ....
20 wrz 17:07
sinuz: wiec tak:
x√3 = x + 4
x=x√3− 4
1=√3 − x/4
√3/3 = 4/x
x=12/√3
x=4√3
20 wrz 17:09
sinuz: roman czym się różnią nasze rysunki?
20 wrz 17:09
sinuz: Długość dłuższej przyprostokątnej to 4
√3 + 4
20 wrz 17:10
sinuz: roman masz pytania do mojego rozwiązania?
jak znalazłes jakieś błędy powiedz mi
20 wrz 17:11
sinuz: to że nie napisałem znaków stopni to w niczym nie przeszkadza bo myślę że dorota zauważy że są
to miary kątów
20 wrz 17:12
sinuz: długość dłuższej przyprostokątnej to 4√3+4
20 wrz 17:17
20 wrz 17:17
Trivial:
x
√3 = x+4
x
√3 − x = 4
x(
√3−1) = 4
| | 4 | | 4(√3+1) | |
x = |
| = |
| = 2√3 + 2. |
| | √3−1 | | 3−1 | |
20 wrz 17:19
sinuz: nie rozumiem czemu tak, ale jestem dopiero w liceum, skończyłeś jakąs polibude Trivial?
20 wrz 17:23
roman: poprostu zastosował db tg i usunął niewym.
20 wrz 17:25
Trivial:
sinuz, twoje rozumowanie było dobre, tylko zrobiłeś błąd rachunkowy.

Pierwszy rok studiów za mną.
20 wrz 17:27
roman: Trivial brałeś tg60 st. tak >?
20 wrz 17:29
sinuz: spoko dzieki

mogę prosić o jakiś kontakt jakbym miał pytania co do matmy u mnie w szkole?
też chce iść na politechnikę tylko się waham co do wyboru kierunku ale to dopiero w 3 klasie
20 wrz 17:32
roman: bo mi cały czas wychodzi coś takiego i nie wiem jak dalej z tego wyjść
3x=
√3x+4
√3
20 wrz 17:35
roman: i teraz przez 3 i co dalej
20 wrz 17:35
roman: czy ten √3x na lewo
20 wrz 17:36
Trivial:
roman, tak. Ale można też skorzystać z zależności sinuza.
20 wrz 17:39
roman: możesz mi pokazać jak to zobić poprawnie ,,,, bardzo proszę ...
20 wrz 17:41
roman: chili brałeś 60 st, czy 30
20 wrz 17:41
dorota: jezeli mopgę sie wtrącić to odpwiedz do tego zadania mam jako 2( √3 +1)
20 wrz 17:43
sinuz: to znaczy że Trivial dobrze je rozwiązał
20 wrz 17:44
dorota: a tak trivial tobie ni wyszlo wiec pytam dlaczego, bo ja dalej tego nie rozumiem, skad wiadonmo
czy to tg czy ctg czy sin czy cosin

?
20 wrz 17:44
Trivial: Możesz wziąć 30o lub 60o. I tak wyjdzie to samo.
20 wrz 17:45
sinuz: bo 2(√3 + 1) to to samo co 2√3 + 2
20 wrz 17:45
dorota: no nie bvp mu wyszlo +2, a nie 1
20 wrz 17:45
dorota: ahaaaa...
20 wrz 17:45
Trivial: A widziałaś moją odpowiedź?
20 wrz 17:45
dorota: błagam wytłumaczcie mi to kiedy co sie daje...bo ja tego nie z rozumiem kiedy co ma byc
20 wrz 17:47
sinuz: widziała, ale dopiero teraz wie że to i to jest równe sobie
20 wrz 17:47
sinuz: znasz zalezności długości boków w takim trójkącie jaki jest w zadaniu czyli 30, 60, 90?
20 wrz 17:48
sinuz: krótszą przyprostokątną w takim trójkącie można oznaczyć jako a, dłuższą jako a√3 a
przeciwprostokątną jako 2a
20 wrz 17:49
dorota: noo tak zależności pamietam
20 wrz 17:50
dorota: ale dlaczego a √3
20 wrz 17:51
sinuz: w takim razie w treści zadania mamy, że dłuższa przyprostokątna jest o 4 dłuższa od tej drugiej
20 wrz 17:51
sinuz: trzeba ułożyc równanie, które pozwoli na rozwiązanie tego zadania
20 wrz 17:52
sinuz: wygląda ono tak:
x√3=x+4
20 wrz 17:53
dorota: ale skąd ja mam to wiedziuec
20 wrz 17:53
sinuz: wiesz dlaczego?
20 wrz 17:53
sinuz: dorota do jakiej szkoły chodzisz? jestem ciekaw gdzie są takie zadania
20 wrz 17:54
dorota: juz znalazlam zeszcty i mam dlaczego tak, no ok ale co dalej?
20 wrz 17:55
sinuz: wiesz czemu takie równanie?
20 wrz 17:58
dorota: tak juz wiem, to zależy od tego, ze a=√3 c przez 2, skraca sie i zostaje sam poierwiastek
20 wrz 17:59
sinuz: a czego nie wiesz?
20 wrz 18:00
sinuz: wystarczy równanie rozwiązać i zadanie gotowe
20 wrz 18:02
dorota: aha to tylko tyle? a ten kąt topo to zeby wiedziec ze trzeba miec to a √3, tak?
20 wrz 18:03
sinuz: tak, to jest właśnie po to

ta informacja jest kluczowa w tym zadaniu

do jakiej szkoły
chodzisz i w której klasie jesteś?
20 wrz 18:05
dorota: aha, to juz rozumiem wszystko

dzieki

maturalnej i w technikum...
20 wrz 18:06
sinuz: spoko, to powodzenia na maturze

spróbuje jeszcze to zadanie z okręgiem opisanym na trójkącie
20 wrz 18:08