prawdopod.
mika: Punkt na osi liczbowej wykonuje losowo ruch o jednostkę w prawo z prawdopodobieństwem 1/3
i o jednostkę w lewo z prawdopodobieństwem 2/3. Oblicz prawdopodobieństwo tego,że po
seściu ruchach punkt znajdzie się w położeniu początkowym.
8 mar 09:52
b.: czyli muszą być 3 ruchy w lewo, i 3 w prawo (bo inaczej nie wrócimy),
wystarczy skorzystać ze wzoru
1025 (schemat Bernoulliego), mamy p=1/3, q=2/3, n=6
oraz k=3.
8 mar 11:03
mika: dziekuje

nie wiedzialam z czego skorzystac a zapomnialam nawet o tym wzorze
8 mar 11:10