Usuń niewymierności z mianownika.
gabo071: Usuń niewymierności z mianownika. to " / " oznacza kreske ułamkową.
a)2√3−1 / √3+1
b)5√6 / √6−2
c)√5−2 / √5−1
d)√3+1 / √3−1
e)1 / √11−3
f)2√13 / √13−4
g)5√3+6 / 2√3
h)7√2−1 / 8√2
18 wrz 16:43
18 wrz 16:43
julka: a. 2√3−1/ √3+1=
2√3−1/ √3+1 *√3−1/√3−1 =
=6−2√3/3−1=
=2(3−√3)/2 =
=3−√3
18 wrz 16:58
julka: i kazdy nastepny robisz tak samo.
18 wrz 16:58
dero2005:
| | 7√2 − 1 | | 7√2 − 1 | | √2 | | 7*2 − √2 | |
h) |
| = |
| * |
| = |
| =
|
| | 8√2 | | 8√2 | | √2 | | 8*2 | |
√a*√a = a
18 wrz 17:33