pomoc
marta: cosx − 1/3cos3x jak wyliczyć pochodną
17 wrz 15:35
17 wrz 15:55
Gustlik: (cosx)'=−sinx
(cos3x)'=(−sin3x)*3=−3sin3x
Zatem
| | 1 | | 1 | |
(cosx − |
| cos3x)'=−sinx− |
| (−3sin3x)=−sinx+sin3x |
| | 3 | | 3 | |
17 wrz 16:12
marta: dzięki tylko że ja się pomyliłam przy przepisywaniu przykładu

miało byc cosx−1/3 cos
3x
17 wrz 17:07
marta: czy pochodna z 1/3cos3x liczy się
1/3*3(−sinx)2= −sin2x
czy tak
z=cosx z'=−sinx
y'=(1/3cos3)'= 1/3(z3)'=1/3*3*z2*z'=cos2x*(−sinx)=sinxcos2x
17 wrz 17:15
Gustlik: Pochodna z a*f(x)=a*f'(x), gdzie a jest stałą.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| cos3x)'= |
| *(cos3x)= |
| *3cos2x*(−sinx)=−cos2x*sinx
|
| | 3 | | 3 | | 3 | |
pochodna z funkcji złożonej f(g)=f'(g)*g', czyli pochodna zewnętrznej * pochodna wewnętrznej.
(cos
3x)'=3cos
2x*(cosx)'=3cos
2x*(−sinx)=−3cos
2xsinx
Natomiast pochodna
(cos3x)'=−sin3x*(3x)'=−sin3x*3=−3sin3x
17 wrz 23:26