rozbierzne wyniki.. proszę o pomoc
marta: zadanie z pochodnych: cosx − 1/3cos3x robiąc zgodnie z przykładem podobnym zamieszczonym na
tej stronie wynik to −sin2xcosx. ale wynik zamieszczony w książce to −sin3x bardzo
proszę o rozwiązanie tego zadania.
17 wrz 13:09
sushi_ gg6397228:
to pokaz swoje obliczenia
17 wrz 15:45
marta: y=cosx − 1/3cos3
z=cosx z'=−sinx
y'=(cosx)'−(1/3cos3)'= −sinx−1/3(z3)'=−sinx−1/3*3*z2*z'=
−sinx−cos2x*(−sinx)=−sinx−sinxcos2x
17 wrz 16:52
sushi_ gg6397228:
−sinx + sin x * cos x * cos x== − sinx ( .... ) dokoncz
17 wrz 16:54
marta: −sinx+sinx*cos2x
17 wrz 17:05
sushi_ gg6397228:
nie dokonczylas −−> wyciagnalem −sinx
17 wrz 17:15
marta: no ale tam jest suma... hmm nie wiem

juz mi się wszystko miesza..
−sinx+sinx(1−cos
2)=−sinx+sinx*sin
2 ?
=−sinx+sin
3x
17 wrz 17:24
sushi_ gg6397228:
−sinx − (−sinx)* cosx* xosx= −sinx ( 1− cos2x)= ....
17 wrz 17:29
marta: −sin3x ok dzięki banalna rzecz wystarczy wyłączyc przed nawias tak to jest jak się patrzy a
nie widzi.
17 wrz 17:43