zadanie
Kamila: Prosze o pomoc z ponizszym zadaniem, nie wiem się wziąć za niego..
W sadzie rosną tylko jabłonie i grusze. Stosunek liczby jabłoni do liczby grusz w tym sadzie
jest równy 5:11, a liczba wszystkich drzew jest większa od 80 i mniejsza od 110. Ile drzew
rośnie w sadzie
17 wrz 15:32
Kamila: ponawiam prośbę.
17 wrz 15:42
Kamila: hmm? nikt nie wie jak zrobić
17 wrz 16:18
sushi_ gg6397228:
zapisz najpierw proporcje i druga nierownosc −−> wszystko masz podane w tresci zadania
17 wrz 16:19
Gustlik: Liczba jabłoni : 5x
Liczba grusz : 11x
Liczba wszystkich drzew 5x+11x=16x
Rozwiąż nierówność:
80<16x<110
Czyli układ nierówności:
80<16x
16x<110
Zaznacz oba przedziały na osi, wyznacz ich część wspólną i wypisz wszystkie liczby naturalne
należące do tak wyznaczonego przedziału − to będzie odpowiedź.
17 wrz 16:26
Gustlik: Jeszcze jedno − wypisz takie pary rozwiązań, które byłyby liczbami naturalnymi i spełniałyby
stosunek 5:11. Jak nie będziesz wiedziała, pomogę − wieczorem będę na forum.
17 wrz 16:29
kamczatka: czy mógłby ktoś te nierówności rozwiązać ? Ponieważ nie chce zakładać nowego tematu.
22 cze 17:47
kamczatka: za bardzo nie wiem jak się za to zabrać
22 cze 18:02
5-latek: Ogolnie taki zapis
a<b<c oznacza tyle co
b<c i a>b
U nas b=16x a=80 c=110 czyli nasza nierownosc 80<16x<110 mozemy zapisac tak
16x>80 to x>80/16 to x>.......policz
i 16x<110 to x<110/16 to x<.......policz
I dalej to co napisal
Gustlik z 17wrzesnia o godz 16.26
22 cze 18:30
kamczatka: ale jak jest a<b to jak może być a>b?
23 cze 11:23
5-latek: tak rzeczywiscie ma byc b>a . a to wynika z tego ze gdy mamy a<b to −b<−a (mnozymy przez
(−) ) i mamy b>a zmienia sie zwrot nierownosci .
Omylkowo napialem .Czasami tak mam Dobrze ze zwrociles/as na to uwage,
Dalej juz masz napisane 16x>80 .. wiec lie jest tych drzew ?
23 cze 13:40
kamczatka: wyszło
x>5
x<6,875
chyba coś nie tak.
23 cze 14:04
Aga1.: Dobrze wyszło, teraz podaj odpowiedź, czyli liczbę naturalną większą od 5 i mniejszą od 6,875.
Jaka to liczba?
23 cze 14:13
Aga1.: x=..
Odp.
11x=... − liczba wszystkich drzew.
23 cze 14:16
kamczatka: 6 ? 11*6=66 to zły wynik
23 cze 14:21
kamczatka: a nie dobrze będzie bo powinno być 16*6=96
23 cze 14:22
5-latek: Z tym ze tylko bedzie tak
x=.........
5*x=bedzie to liczba jabloni
11*x= bedzie to liczba grusz
Ilosc wszystkich drzew to liczba jabloni i grusz
23 cze 14:25
Aga1.: Pomyłka .
16x=16*6=96. − liczba wszystkich drzew
23 cze 14:25
kamczatka: a co by było jakby było kilka liczb naturalnych np.6 i 7 i co wtedy ?
23 cze 14:26
5-latek: Jesli maialbys np taki przedzial x∊(4;8) to w tym przedziale masz takie liczby naturalne 5,6
7 bo 4 i 8 nie nalezy do tego przedzialu bo jesst obustronnie otwarty.
No to sprawdzamy dla x=5
i mamy 16*x=16*5=80 −−−−−nie spelnia warunkow zadania bo liczba drzew musi byc wieksza od 80 a
tutaj jet rowna 80
No to x=6 to 16*6=96 −−−−−−spelnia warunek zadania bo niesci sie wprzedziale (80;110) to
zrobilismy
NO to wezmy x=7 to 16*7=112 −−−−nie spelnia warunkow zadania bo liczba drzew nie moze byc
wieksza od 110
23 cze 14:41
23 cze 14:52