Zapisz za pomocą przedziału lub sumy przedziałów zbiór
kamczatka: Zapisz za pomocą przedziału lub sumy przedziałów zbiór:
a) F={x: x≤3 i x<6};
i tutaj w odpowiedziach mam:
(−∞;3>
ale moim zdaniem powinno wyjść:
(−∞;6) to czemu jest tylko do 3 w odp ?
b) H={x∊R: x2≥1 i x<0}
odpowiedź:
(−∞;−1> tutaj nie mam pojęcia jak to wyszło. bo niby x2=1 to x=1 to powinno być <1,+∞)
6 maj 19:11
Beti:
a) jest do 3, ponieważ w zbiorze F między nierównościami masz spójnik i, który oznacza
część wspólną
6 maj 19:19
kamczatka: w sumie to nie rozumiem bo jak w zbiorze (−∞;3> może być liczba 6 ? gdzie ona się znajduje ?
6 maj 19:21
Kaja: narysuj sobie oś, potem zaznacz na niej jakimś kolorem x≤3 a potem innym kolorem x<6. tam gdzie
ta część osi na której te kolory się pokrywają to ten zbiór.
6 maj 19:23
kamczatka:

z kropką zamalowaną to 3 a z pustą to 6. Dobrze? I gdzie tu część wspólna ?
6 maj 19:26
Beti:
w b) podobnie: rozwiązaniem nierówności kwadratowej jest suma przedziałów: (−∞,−1>∪<1,+∞).
Częścią wspólną tej sumy przedziałów i nierówności x < 0 jest właśnie przedział: (−∞,−1>
6 maj 19:27
kamczatka: czyli od kropki zamalowanej 3 to część wspólna ?
6 maj 19:27
Kaja: od kropki zamalowanej i na lewo od niej, czyli własnie przedział (−∞,3>
6 maj 19:28
kamczatka: to już chyba rozumiem dzięki.
6 maj 19:30
kamczatka: odświeżam temat bo chciałem spytać czy w podpunkcie b) może być też rozwiązanie (−∞,0)?
22 cze 14:36
kamczatka: ?
22 cze 15:30
5-latek: Nie moze byc ten przedzial ktory zanaczyles/as . czyli (−∞,0) Patrz post Beti z godz 19.27 masz
znalesc czesc wspolna dla x2≥1 i x<0 x2≥1 to x2−1≥0 to (x−1)(x+1≥0 Ramina paraboli w
gore wiec funkcja ta bedze ≥0 w przedziale (−∞−1>U<1,∞) Narysuj na osi liczbowej sobie te
przedzialy . Zanacz tez na tej samej osi liczbowej przedzial x<0 Teraz wez i zanacz wspolna
czesc dla tych przedzialow ( czyli ta czesc gdzie wszystkie te przedzialy sie pokrywaja ) .
Widzisz ze one pokrywaja sie od (−∞,−1> −1 nalezy do tego czesci wspolnej przedzialow
bo nalezy do x<0
22 cze 15:47
kamczatka: zrozumiałem dzięki.
23 cze 14:59