wielomiany
smutna: Rozłóż wielomiany na czynniki, stosując wzory skróconego mnożenia:
a) x3−8
b)x2−16
c)x2+10x+25
d)x2−12x+36
prosze pomóżcie
16 wrz 20:51
Vax: W czym problem ? Pokaż do czego doszłaś sama. Korzystamy tutaj ze wzorów:
1) (a−b)2 = a2−2ab+b2
2) (a+b)2 = a2+2ab+b2
3) a2−b2 = (a−b)(a+b)
4) a3−b3 = (a−b)(a2+ab+b2)
16 wrz 20:53
Vax: A, numer wzoru nie odnosi się do numeru przykładu
16 wrz 20:54
Vizer: W poleceniu masz podpowiedź, żeby użyć wzorów skróconego mnożenia i wystarczy tylko do nich
podstawić i wyliczyć. Nawet pomogę Ci stronę znaleźć do tego :
55
16 wrz 20:54
Vizer: Vax był taki dobry i sam Ci je zapisał
16 wrz 20:55
smutna: x4−16= x2(x−4)(x+4)
czy to jest dobrze?
16 wrz 21:08
artur: nie
16 wrz 21:09
Vizer: Czy Ty na pewno robiłaś to na podstawie powyższych wzorów
16 wrz 21:10
ICSP: jeżeli nie jesteś pewna rozkładu zawsze można sprawdzić wymnażając.
x2(x−2)(x+2) = x2(x2 − 4) = x4 − 4x2.
Jak widać źle rozłożone.
16 wrz 21:14
smutna: miałam z tego tematu 1 lekcję i nie rozumiem go
16 wrz 21:20