rozłóż wielomian na czynniki
aliska: rozłóż wielomian na czynniki : x4 + 1 = ?
11 wrz 18:06
TOmek: x4=−1 sprzeczność
11 wrz 18:11
ZKS:
(x2 − √2x + 1)(x2 + √2x + 1)
11 wrz 18:12
krystek: W zbiorze R nie można!
11 wrz 18:12
ZKS:
Właśnie nie ma napisanego polecenie to sobie rozłożyłem troszkę.
11 wrz 18:14
Vax: Czemu w R nie można? Można, przecież x4+1 = (x2+1)2 − (√2x)2 =
(x2+√2x+1)(x2−√2x+1), niewiadoma wszędzie jest w wykładniku naturalnym.
11 wrz 18:19
krystek: a dzięki →Vax iZKS
11 wrz 18:24
ZKS:
11 wrz 18:31
grafik:
TOmek jest w podstawówce i tego jeszcze tam nie przerabiali.
11 wrz 18:52
Jack:
każdy wielomian stopnia >2 można przedstawić jako iloczyn wielomianów stopnia co najwyżej 2...
11 wrz 20:50
ICSP: zrobi to ktoś za pomocą e
ix
11 wrz 20:54
Jack:
co masz na myśli?
11 wrz 21:15
ICSP: Trivial kiedyś rozwiązywał takie równanie w liczbach zespolonych za pomocą postaci
wykładniczej.
11 wrz 21:16
Jack:
Hm pomyślę, ale zdaje mi się że nie obejdzie się bez żmudnych rachunków.
11 wrz 21:24
Basia:
ICSP poczytaj tutaj
http://pl.wikipedia.org/wiki/Liczby_zespolone
łatwiej z postaci trygonometrycznej i wzorów Moivre'a
−1 = |1|(cosπ+isinπ) = cosπ+ isinπ
x
4 = cosπ+isinπ
| | π+2kπ | | π+2kπ | |
x = cos |
| + isin |
| |
| | 4 | | 4 | |
dalej sobie policz
11 wrz 21:28
ICSP: Basiu znam wzór de Moivre'a i wszystkie trzy postacie liczb zespolonych. Chcę po prostu
poznać inną metodę jeśli istnieje.
11 wrz 21:32
pomagacz:
to trza najpierw sprowadzić do postaci trygonometrycznej, a następnie do wykładniczej.
x
4 = −1
x
2 = i
x =
√i
z = i
|z| = 1
cos(φ) = 0
sin(φ) = 1
| | φ + 2kπ | | φ + 2kπ | |
zk = n√|z|(cos( |
| ) + isin( |
| )) |
| | n | | n | |
k = 0, 1,..., n−1
k = 0, 1
| | π | | π | |
z0 = √1(cos( |
| ) + isin( |
| )) |
| | 4 | | 4 | |
z
0 = e
i45o
| | 5π | | 5π | |
z1 = √1(cos( |
| ) + isin( |
| )) |
| | 4 | | 4 | |
z
1 = e
−i135o
11 wrz 21:36
ICSP: pomagacz dziękuję

. Chciałbym jeszcze spytać czy jest różnica w pisaniu katów w
wykładniku w mierze łukowej a w stopniach?
11 wrz 21:42
11 wrz 21:46
ICSP: dziękuję bardzo

Jutro to przeanalizuję i będę zadawał więcej pytań
Pozdrawiam
11 wrz 21:48
TOmek: zadanie pewnie wyciągniete z liceum a Wy tutaj filozofujecie
11 wrz 22:27
pomagacz:
He, ja to na studiach miałem dopiero
11 wrz 22:34
ICSP: a ja właśnie idę na studia
11 wrz 22:42
Basia:
ICSP przy postaci trygonometrycznej i wykładniczej liczb zespolonych wyłącznie miara
łukowa.
To są liczby. Nie istnieje coś takiego jak e90o. Istnieje tylko eπ/2
12 wrz 00:03
Trivial:
pomagacz, przeoczyłeś jedną kwestię.
x
4 = −1
x
2 = ±i
x =
ñi czyli x =
√ i lub x = i
√ i
Zadanie rozwiązane.
12 wrz 00:26
pomagacz:
Do
Basi, ja na studiach usłyszałem o czymś takim jak liczby zespolone na pierwszym
wykładzie z elektroniki i wykładowca używa cały czas e
i90o a e
iπ2 używa do
określenia wartości wyrażenia
e
iπ2 = i
e
−iπ2 = −i
e
iπ = 1
e
−iπ = −1
podczas obliczeń łatwiej dodawać liczby całkowite a nie ułamki, czyż nie?
12 wrz 09:17
Bogdan:
Ile to jest: 32 km, 32 s, 32 kg ?,
a ile jest: 32 ?
Miara stopniowa jest miarą mianowaną (liczba i miano, np m = 2 kg, α = 2o), miara łukowa
jest miarą niemianowaną (tylko liczba: α = 2).
Zapis 290o nic nie oznacza, zapis 2π/2 jest liczbą.
12 wrz 09:55
12 wrz 10:07
Vax: [..]ale Wolfram rzadko się myli... [..]
Oj sprzeczałbym się, nieraz już się spotkałem z pomyłką wolframu, przykładowo wpisz sobie
3√−1:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%28-1%29^%281%2F3%29 wolfram pokazuje, że nie jest to liczba rzeczywista, co nie jest prawdą, raz przy
bardziej skomplikowanym wyrażeniu siedziałem ~ 2h szukając błędu, bo miała wyjść liczba
rzeczywista, a wyszła zespolona nierzeczywista, a jak się później okazało wolfram błędnie
takie rzeczy liczy, pamiętam też przypadek, jak pisząc 2 razy tą samą funkcję, tylko raz
przyrównując do zera a raz nie, wolfram pokazywał 2 różne wykresy. Tak więc masz rację −
wolfram nie za często się myli, jednak czasem się to zdarza, dlatego warto na to uważać i nie
zawsze mu wierzyć
12 wrz 16:14