Ułamki okresowe pomoc
Dorota: Proszę o pomoc.Gubię się w zamianie ułamka okresowego na zwykły. Nie wiem kiedy mnoży się przez
10, kiedy przez 100, 1000. I jak to jest z przesunięciem liczby. Pomóżcie. Tylko tak, żeby to
weszło do mojej głowy.
11 wrz 16:15
sushi_ gg6397228:
patrzysz ile cyfr jest w okresie i tyle 0 trzeba dopisac do 1
0,(124)−−> 1000
0,(2) −−> 10
0,(67896) −−> 100000
11 wrz 16:18
Dorota: Sushi dziękuję za pomoc. Ale jak to jest jeśli masz ułamek okresowy 0,34(5) to wtedy mnoże
przez 10 ? czy 100? Już sama sobie wszystko utrudniam, ale dzięki waszej pomocy jakoś sobie
radzę.
Pomóżcie. Muszę się tego nauczyć. Pliss
12 wrz 20:13
sushi_ gg6397228:
ile cyfferek w nawiasie "tylko jedna" wiec *10
12 wrz 20:15
sushi_ gg6397228:
x= 0, 3 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 ...
10x=3, 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 ...
odejmujemy stronami
10x=3, 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 ...
− x= 0, 3 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 ...
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
9x= 3, 45 − 0, 34
9x= 3, 11 / * 100 (aby pozbyc sie przecinka)
900x= 311 / : 900
| | 311 | |
x= |
| nic sie nie skroci wiec koniec |
| | 900 | |
12 wrz 20:18
12 wrz 20:19
12 wrz 20:21
13 wrz 00:22
Dorota: Susi jeszcze jedno zadanko mi utrwal. Np. 2,36(145). Jesteś dobrym tłumaczem. Dziękuję Ci i Wam
wszystkim.
13 wrz 13:21
sushi_ gg6397228:
wiec mamy 3 cyferki w nawiasie
mnozymy * 1000
x= 2,36 145 145 145 145 145 ...
1000x= 2361,45 145 145 145 145 145 ...
1000x= 2361,45 145 145 145 145 145 ...
− x= 2,36 145 145 145 145 145 ...
999x= 2361,45 − 2,36
999x= 2359,09 / *100 (bo dwa miejsca po przecinku)
99900x= 235909 / : 99900
13 wrz 20:29
Dorota: Sushi wiem że Cię zamęczam pytaniami. Cały czas ćwiczę zadania. Ale wzięlam sobie znowu
trudniejsze i się pogubila. Ale tamte ćwiczyłam i już mi wychodzą. Pomóż mi jeszcze takim
zadaniu.
2,41(2)
Zaczęłam sama, ale się gubię.
cyferek w nawiasie "tylko jedna" więc *10
x= 2,412222
10 x = 24,12222
__________________
10X= 24,12222
− x = 2,412222
9x= 24,12− 2,412
9x =21,708 /*1000 (708) przyjęłam jako trzy cyferki 1000)
9000x= 21708
X= 21708
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
9000
Czy to jest dobrze
14 wrz 11:17
sushi_ gg6397228:
x=2, 41 2222222222222...
10x= 24,12 2222222222222...
10x= 24,12 2222222222222...
− x=2, 41 2222222222222...
9x= 24,12 − 2,41
9x= 22,12−0,41
9x= 22 −0, 29
9x= 21,71 / * 100
900x= 2171 / 900
zawsze mozna spradzic koncowy wynik : bierzemy kalkulator do reki i dzielimy 2171 przez 900
jak wyjdzie liczba 2,41 222222222... to znaczy ze ulamek jest dobrze policzony
14 wrz 12:12
Dorota: dziękuję Sushi.
14 wrz 12:29
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
14 wrz 12:39
Dorota: Sushi czy możesz mi powiedzieć jak oblicza się pierwiastkowanie. Sama się uczę dlatego tak
korzystam z pomocy innych.
Dziękuję
16 wrz 19:17
Trivial: Co rozumiesz przez "obliczanie pierwiastkowania"?
16 wrz 19:27
Dorota: Kochani wytłumaczcie mi jak obliczyć pierwiastkowanie.
³√27x¹²y¹5
Wyłącz czynnik pod znaku pierwiastka
2³√5
Rozłóż na czynniki pierwsze i wyłącz czynnik przed znak pierwiastka
³√432
Z góry za pomoc i tłumaczenie dziękuję
17 wrz 14:30
sushi_ gg6397228:
wzory:
3√a*b*c= 3√a * 3√b * 3√c
n√ab=abn
n√an= |a|
3√27x12y15= 3√27* 3√x12* 3√y15=
3√33* x123* y153= 3* x4 * y5
17 wrz 15:30
sushi_ gg6397228:
23√5= 3√ 2*2*2 * 3√5= 3√2*2*2*5= 3√40
17 wrz 15:40
sushi_ gg6397228:
432|2
216|2
108|2
54|2
27|3
9|3
3|3
1
3√432= 3√2*2*2*2*3*3*3= 3√2*2*2 *3√2 * 3√3*3*3= 2 *3√2 *3= 6 3√2
17 wrz 15:42
Dorota: sushi dziękuję. Ale nie kumam w ostatnim zadaniu 3√2*2*2 *(3√2

jak obliczyłeś ) 3√3*3*3= 2
*3√2 *3= 6 3√2 ? Rozumiem że rozłożyłeś na czynniki. Ale reszty nie kumam.
17 wrz 16:15
sushi_ gg6397228:
zapisz dokaldnie, ktory momonet
3√2*2*2= 3√23=2 patrz wzor n√an= |a|
3√3*3*3= 3
17 wrz 16:21
sushi_ gg6397228:
jak mam 2*2*2*2*3*3*3= 2*2*2 * 2 * 3*3*3
tak sobie rozbilem i patrz wzor 1 z postu o 15.30
17 wrz 16:27
Dorota: nie kumam.3√a*b*c= 3√a * 3√b * 3√c
ta dwójka podkreślona na zielono to jest to b ? Przepraszam za te głupie i śmieszne pytania,ale
ja inaczej nie nauczę się.
17 wrz 16:38
sushi_ gg6397228:
tak, trzeba sobie tak pomagac aby: jak mamy stopien 3 to byly TRZY takie same
cyferki
patrz wzor trzeci n√an= |a|
17 wrz 16:41
Dorota: susi jesteś cudem.
17 wrz 16:44
Lolka : hej gubię się w tym 0,(81)
Jak to zamienić
23 wrz 17:31
asia: 0,(416)
9 gru 20:32
wwro: x=0,(416)
1000x=416,(416)
1000x−x=416,(416)−0,(416)
999x=416
x=416999
9 gru 20:36
s: q
25 wrz 20:38
lala: 41,7(3)
14 gru 20:21
Eta:
41,7(3)=x /*10
417,(3)=10x /*10
4173, 3333 = 100x
− 417, 3333 = 10x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 66 | | 11 | |
3756= 90x ⇒ x= 41 |
| = 41 |
| |
| | 90 | | 15 | |
14 gru 20:26
O:: 41,7(3)=41,7+0,0(3)
0,0(3)=x
0,(3)=10x
i wracamy do x
14 gru 20:27
Eta:
14 gru 20:31