równanie różniczkowe
kook21: Witam serdecznie, w poniedziałek mam egzamin z matematyki i kompletnie nie mogę rozgryźć dwóch
równań różniczkowych, byłbym ogromnie wdzięczny za rozwiązanie i jakieś wyjaśnienia co do
sposobu liczenia. Pozdrawiam

polecenie : rozwiąż podane równania różniczkowe (wtedy kiedy to możliwe metodą podstawiania )
a) y' − y =x
2
b) y' − y' = x
btw. na czym polega wgl ta metoda podstawiania ? jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o
równania różniczkowe
10 wrz 16:08
AS: Wcześnie pomyślałeś!
10 wrz 16:14
Trivial:
b)
y'−y' = x
x=0.
10 wrz 16:32
kook21: kurcze z tego wszystkiego źle napisałem przykład b, powinno być y'−y = x
dzięki !
10 wrz 16:40
Trivial:
Mogę rozwiązać znaną mi metodą.
https://matematykaszkolna.pl/forum/99793.html
a) y' − y = x
2
u = e
∫pdx = e
−x.
| | 1 | |
y = |
| ∫qudx = ex∫x2e−xdx = ex(−e−x(x2+2x+2) + c) = −(x2+2x+2) + cex. |
| | u | |
b) y' − y = x
2
u = e
∫pdx = e
−x.
| | 1 | |
y = |
| ∫qudx = ex∫xe−xdx = ex(−e−x(x+1)+c) = −(x+1) + cex. |
| | u | |
10 wrz 16:53
Trivial:
Źle przepisany przykład b), ale rozwiązany dobrze.
10 wrz 16:57
kook21: a tą metodą podstawiania zasugerowaną w poleceniu jak by to miało wyglądać ?
10 wrz 17:14