?
Adam : Wiedząc, że okrąg ma wzór (x−6)2+(y−2)2=4 napisz równania stycznych do tego okręgu
przechodzących przez P=(−1,−3)
6 wrz 16:01
Tad:
a) równanie pęku prostych przechodzących przez punkt P
b) przyrównanie do równania okręgu
c) skoro stycznych .... to jeden punkt wspólny ... Δ=0
6 wrz 16:23
Adam : a mógłbyś pomóc mi w punkcie a, bo nie wiem jak go zrobić? jak mam się do tego zabrać? proszę o
pomoc
6 wrz 16:24
6 wrz 16:27
Adam : a jak mam ustalić np.x0, kx0?
6 wrz 16:40
Trivial: Liczysz. Masz podane wzory. Znasz S
x, S
y i P
x, P
y. Podstawiasz po kolei i masz wynik.

Ale możesz robić tak jak
Tad polecił, bo pewnie ci tego wzoru nie uznają na klasówce czy
czymś podobnym.
6 wrz 16:42
Adam : nie uznają, ale mam problem z rozpoczęciem zadania
6 wrz 16:46
Trivial:
a)
Aby prosta przechodziła przez punkt P, punkt P musi spełniać równanie tej prostej
(tzn. yP = axP + b) − zakładając nietrywialne proste, które nie są postaci x = C (pionowe).
P = (−1, −3), czyli:
k: −3 = a*(−1) + b
b = a − 3. ← pierwszy warunek.
6 wrz 16:54
Adam : pomoże ktoś zrobić podpunkt a jak proponował Tad?
6 wrz 16:55
6 wrz 16:56
Tad: a) y+3=a(x+1)
6 wrz 16:58
Adam : coś mi nie wychodzi, spróbuję poszukać błędu
6 wrz 17:00
Adam : bardzo dziwne a mi wyszło
6 wrz 17:06
Trivial: Bywa.
6 wrz 17:07
Trivial: Zaraz spróbuję rozwiązać na kartce i podam odpowiedź.
6 wrz 17:07
Marek: doszłem do takiego zapisu
x2(a2+1)+(2a2−10a−12)x+a2−10a+57=0 dobrze rozwiązuję?
6 wrz 17:22
6 wrz 17:22
Marek: źle mi wyszło
6 wrz 17:24
Adam : Mam gdzieś błąd i nie mogę go znaleźć
6 wrz 17:24
Adam : Wyszedł Ci wynik zgodny z odp. ale ja nie mogę do niego dojść
6 wrz 17:27
Adam : Mógłbyś początek rozpisać?
6 wrz 17:27
Trivial:
Wyżej wyliczyłem:
b = a−3.
Teraz wstawiamy do równania prostej:
y = ax + b
y = ax + a−3
Przekształcamy do postaci ogólnej:
ax − y + a−3 = 0
Wypisujemy współczynniki:
A = a
B = −1
C = a−3
Teraz kluczowa część odległość środka okręgu od naszej prostej k musi być równa R, ogólnie:
d(k, S) = R
| | |Ax0 + By0 + C| | |
d(k, S) = |
| − ogólny wzór. |
| | √A2+B2 | |
W tym wypadku x
0, y
0 to współrzędne środka okręgu S, czyli:
S = (x
0, y
0) = (6, 2)
Wstawiamy do wzoru, przekształcamy do prostszej postaci, a potem piszemy, że jest to równe R,
czyli 2. Rozwiązujemy i mamy a.
6 wrz 17:33
Adam : dziękuję
6 wrz 17:43